Het WK in 31 thuiscafés: deel 1

GDC, JCO, KH, LV, SDS
© brusselnieuws.be
10/06/2014

Het WK voetbal, dat is ook het moment waarop de Brusselse nationaliteitenpuzzel het zichtbaarst wordt, met vlaggen, toeterkaravanen en kroegen waar fans hun land toejuichen. We maakten voor u een hoogst subjectieve selectie van thuiscafés voor de aanhangers van de deelnemende landen.

Duitsland: Maxburg en Brasserie Bavaria

Een adres waar u ongegeneerd ‘Schweinsteigeuuuur!!’ kan schreeuwen bij een mooie actie van de Duitse middenvelder? De Maxburg, een no-nonsense Duitse Kneipe in de Europese wijk.

Tijdens de WM installeert Maxburg zowel grote schermen op nummer 108 als op nummer 110 van de Stévinstraat. Als uw keel droogvalt van al dat aanmoedigen, kan u kiezen uit drie bieren van het vat: Bitburger, Urquelle en Kölsch. Honger lijden hoeft evenmin. De plek is onder meer bekend voor zijn Schnitzel en handgemaakte Käsespätzle.

Wie iets met Beieren heeft, verwijzen we graag door naar Brasserie Bavaria in Nossegem, ‘Belgiens einziges originales Bayerisches Restaurant’. De bediening draagt Lederhose, en de plek heeft ook een Biergarten.

Maxburg, Stevinstraat 108, 1000 Brussel, http://www.maxburgbrussels.be/Willkommen.html

Brasserie Bavaria, Mechelsesteenweg 406, 1930 Zaventem, http://www.brasserie-bavaria.net/

Duitsland trapt zijn tornooi op 16 juni af tegen Portugal.

Nederland: Depot en Hotel Aloft

Het Hollandse hoofdkwartier ligt bij grote toernooien traditioneel in café Depot op de Ortsstraat. Dat pakt dan ook, naast het traditionele oranje, uit met een groot scherm en een gezellig terras. Tijdens het vorige WK was de sfeer er, naar goede Nederlandse gewoonte, licht uitzinnig.

Het officiële Holland House wordt dit WK echter verlegd naar het Aloft Hotel op het Jean Reyplein. Een groot deel van de Nederlandse gemeenschap zal dan ook naar de bar van dit hotel trekken.

Boven de Moerdijk koesteren ze voor Brazilië echter geen al te hoge verwachtingen, de grote sterren van het elftal naderen het einde van hun carrière en er staat niet meteen opvolging klaar.

Café Dépot, Auguste Ortsstraat 32, 1000 Brussel

Hotel Aloft, Jean Reyplein 1, 1000 Brussel http://nedcafe.be/voetbal/index.php

Nederland speelt zijn eerste partij tegen Spanje op 13 juni.

Italië: Istituto de Cultura

De Italianen verzamelen op heel wat plekken in de stad, maar kijken meestal naar verslaggeving in het Frans. In het Istituto Italiano de Cultura, aan het consulaat in de Livornostraat, kunt u de avonturen van de Squadra echter in het Italiaans volgen. Via RAI of Sky, afhankelijk van welke uitzendrechten het instituut kan bemachtigen. “We hebben twee schermen en kunnen zo 600 mensen laten kijken”, zegt Gianni Castronovo.

Istituto Italiano de Cultura, Livornostraat 38, 1000 Brussel

De Squadra mag het eerst aan de bak tegen Engeland op 14 juni.

Frankrijk: Le Marseillais

Le Marseillais du jeu de balle, in het hartje van de Marollen, pakt als “enige Franse café in Brussel” groots uit voor het WK, meldt eigenaar Patrick Laruel. Binnen achter het raam komt een groot scherm waarop de wedstrijden live zullen worden uitgezonden, en op 12 juni worden er ook banken geleverd die aan alle kijklustigen plaats moeten bieden.

“De hoek van de Blaesstraat en het Vossenplein zal dan volledig ingepalmd worden door Franse supporters”, zegt Laruel. Daarnaast kunnen de aanhangers van Les Bleus ook op een ‘tournée générale’ rekenen, telkens als Frankrijk scoort. Géén pastis, wel Rodenbach Rosso of Palm Hopper.

Le Marseillais: hoek Vossenplein/Blaesstraat

Frankrijk begint op 15 juni tegen Honduras.

Zwitserland: Place Lux

De Brusselse Zwitsers zijn niet zo heel erg geïnteresseerd in voetbal, melden meerdere Zwitsers ons. Wie toch wil kijken, blaast verzamelen op het Luxemburgplein. In de uren voor de wedstrijd zullen de Zwitsers via sociale media en telefoon afspreken in welk café daar precies gekeken zal worden.

Mocht Zwitserland de groepsfase overleven en doorstoten naar de achtste finale (“Onwaarschijnlijk”, zegt een Zwitserse journaliste die al een paar jaar in Brussel woont), dan organiseert de ambassade volgens diezelfde journaliste live uitzendingen van de wedstrijden mét receptie voor alle Zwitsers.

Zwitserland geeft als eerste Ecuador partij op 15 juni.

Griekenland: Café Kozani

Jonge Grieken kijken zoals vele andere nationaliteiten in de Europese wijk, maar voor de echte Griekse ervaring zakt u best af naar de buurt van het Bethlehemplein in Sint-Gillis. In Griekse cafés zoals Kozani kan u ongestoord juichen voor uw favoriete helleense helden - oefen best vooraf de namen - samen met een hoop grijze mannen. Let wel: de bediening gebeurt standaard in het Grieks en tijdens de pauze krijgt u al eens een sirtaki te horen. Even verderop is Café de l'Europe een andere, gelijkaardige optie.

Café Kozani: hoek Emile Feronstraat/Denemarkenstraat
Café de l'Europe: hoek Koningslaan/De Merodestraat

Eerste wedstrijd van Griekenland is op 14 juni tegen Colombia.

WK-cafés

Het WK voetbal, dat is ook het moment waarop de Brusselse nationaliteitenpuzzel het zichtbaarst wordt, met vlaggen, toeters én kroegen voor elk land. We maakten voor u een hoogst subjectieve selectie van thuiscafés voor de aanhangers van de deelnemende landen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Cultuurnieuws, WK-cafés

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni