Het GPDO (1): De hoogbouwkaart

LV
© brusselnieuws.be
03/03/2014

Op de Heizel, aan Delta in Oudergem en op de UCL-campus in Woluwe kunnen nieuwe groepen van torengebouwen komen. Dat staat in de hoogbouwkaart die is opgenomen in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO), het toekomstplan van het Gewest.

Met het GPDO wilde de Brusselse regering de grote lijnen uitzetten voor de toekomst van het gewest. Het plan omvat onder meer strategieën om de stedelijke economie aan te zwengelen en meer woningen en voorzieningen te realiseren om een antwoord te bieden op de bevolkingsgroei. Tegelijk zet het in op een grotere levenskwaliteit met meer groen en een groter mobiliteitsaanbod.

Omdat het niet meer wettelijk verankerd wordt, kan de volgende regering het GPDO in principe omgooien of zelfs helemaal negeren. Critici beschouwen het daarom als een nutteloze miljoenenstudie. Volgens anderen heeft de blauwdruk voor de toekomst van de stad echter een blijvende waarde als referentiewerk en zal er hoedanook uit geput worden. Maar wat staat er nu in dat GPDO? brusselnieuws.be neemt deze week enkele aspecten uit het plan onder de loep. Vandaag: hoogbouw.

Volgens het plan zijn nieuwe torens wenselijk en nuttig, niet zozeer om de stad te verdichten, maar wel om de stad te 'versterken'. Torens kunnen herkenningspunten zijn en zo structuur geven aan een stad. Denk aan de drie torens (Generali, Blue Tower en IT Tower) die de Louizalaan verdelen. Daarnaast kan in de hoogte bouwen ruimte vrij maken voor openbare ruimte, groen of voorzieningen.

Vijf assen
Het GPDO wil de Brusselse skyline uitbouwen met nieuwe hoogbouw op vijf grote assen. Die lopen van noord naar zuid via een heuvelrug of vallei en respecteren zo de Brusselse geografie:
- langs de Mettewielaan (Westland, Prins van Luik, Kerkhof van Molenbeek...)
- langs het kanaal (Het Rad, Biestebroek, Ninoofsepoort, Van Praet...)
- langs de oostelijke Kleine Ring (Troon, Kunst-Wet)
- langs de oostelijke middenring (Bordet, Josaphat, Meiser, Diamant, station Etterbeek)
- langs het Woluwedal (Roodebeek, Herrmann-Debroux, station Bosvoorde).

Daarnaast zijn in het plan een reeks zones afgebakend waar groepen van torens kunnen komen. Behalve usual suspects zoals de Noordwijk, de Zuidwijk en de Europawijk gaat het om de Heizel, het Weststation, Delta en de universitaire campussen in Anderlecht en Woluwe (bekijk onderaan de kaart met de assen en zones).

Los van de locatie zijn nog een pak criteria opgesomd waaraan toekomstige torens moeten voldoen. Dat gaat van architecturale kwaliteit over energieprestaties tot de link met de buurt. In de woorden van het plan zelf: "Vanwege de impact van hoge gebouwen, impliceert de inplanting ervan dat er naar uitmuntendheid en voorbeeldigheid in het ontwerp en de uitvoering van het project wordt gestreefd en dat ze een meerwaarde voor de leefkwaliteit in de wijk betekenen."

Toekomstplan

Met het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) wilde de Brusselse regering de grote lijnen uitzetten voor de toekomst van het gewest. Het plan omvat strategieën om de stedelijke economie aan te zwengelen en meer woningen en voorzieningen te realiseren. Tegelijk zet het in op een grotere levenskwaliteit met meer groen en een groter mobiliteitsaanbod. brusselnieuws.be neemt enkele aspecten uit het plan onder de loep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Toekomstplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni