Heropening Sint-Katelijnekerk bedreigt ideeënwedstrijd

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
17/09/2014

Zaterdag gaat de Sint-Katelijnekerk opnieuw open. Drie priesters in soutane gaan er het geloof uitdragen. Dat zet mogelijk een domper op de ideeënwedstrijd voor de herbestemming van de kerk.

D rie priesters van de Fraternité des Saints-Apôtres zijn door Monseigneur André Léonard aangesteld in de Sint-Katelijnekerk. Die ging eind 2011 dicht bij gebrek aan parochianen. Maar zaterdag gaat de kerk opnieuw open. Aartsbisschop Leonard, die zaterdag zelf zal voorgaan, wil er experimenteren met een nieuwe pastorale vorm. “De priesters van het broederschap wachten niet tot de parochianen naar de kerk komen, maar gaan naar de mensen toe,” legt Yvan Nobels van de Kerkfabriek uit, “zoals de apostels vroeger.”

De priesters zijn volgelingen van Michel-Marie Zanotti-Sorkine, een charismatische priester uit Marseille. Ze lopen rond in zwarte rok en dragen een Romeinse boord. “Dat doen ze in Marseille ook,” zegt Nobels. “In de moslimwijken aldaar schept dat meteen duidelijkheid over wie tot welke religie behoort.”

Het Aartsbisdom wil hier anderhalf jaar mee experimenteren. Léonard wil daarna zien hoeveel plaats de parochie nodig heeft in het enorme gebouw.

Dit zet mogelijk een domper op de prestigieuze ideeënwedstrijd die de stad Brussel, eigenaar van de kerk, heeft georganiseerd voor de herbestemming. Van de veertig ideeën zijn er drie overgebleven: een openbare ruimte in een open kerk met glaspartijen en een spiraaltrap, een ‘zeppelingebouw’ voor de kunstopleiding van het Rits of een totaalproject met onthaal, museum en handelsactiveiten. Dat laatste is een voorstel van hulpbisschop Jean Kockerols.

‘Geen sprake van’
Voor schepen van Erediensten Alain Courtois (MR) kan er “geen sprake van zijn” dat die ideeën in de prullenmand verdwijnen door het project van Monseigneur Léonard. “Binnenkort beslist het schepencollege welk voorstel het haalt. Dat werken we dan uit als project. Zowel stedenbouwkundig, architecturaal als financieel.”

Volgens Courtois loopt het experiment van Monseigneur Léonard uiterlijk tot september 2015. “Bij de herbestemming is de kapel al gereserveerd voor de erediensten. Meer kan echt niet.” Het Aartsbisdom ziet dat anders. “We zullen over anderhalf jaar het gesprek aangaan met de stad Brussel en zien waar wij uitmonden,” aldus woordvoerder Tommy Scholtes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni