Herdenkingsstenen Sint-Gillis bedekt met verf en cement

© brusselnieuws.be
27/01/2015

Vijf tegeltjes in een straat in Sint-Gillis, die de joodse familie Kichka herdenken, zijn overgoten met verf en beton. Dat gebeurde al midden december, maar raakte pas onlangs bekend. Sinds maandag zijn de tegels weer in ere hersteld.

De tegeltjes liggen in de stoep voor het huis in de Coenraetsstraat, niet ver van het Zuidstation, waar de familie gearresteerd werd voor ze in 1942 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Het echtpaar Kichka had drie kinderen, van 15, 14 en 9 jaar oud. Slechts een van de vijf gezinsleden, de destijds 14-jarige zoon Henri Kichka, overleefde het concentratiekamp. Volgens La DH leeft de inmiddels 87-jarige man nog altijd.

De vandalisering van de tegeltjes gebeurde al op 15 december en heeft dus niets te maken met de actuele gebeurtenissen. De vermoedelijke dader is een buurtbewoner die vreest dat dergelijke herdenkingen agressieve reacties uitlokken.

Het was de gespecialiseerde website restitution.be die de beschadiging meldde. Dat bericht werd in de Franstalige media overgenomen, waarop de gemeente Sint-Gillis in actie schoot. Ze heeft maandag werkzaamheden uitgevoerd om de herdenkingsstenen in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

Van de 110 tegeltjes die Belgische slachtoffers van de Holocaust herdenken, liggen er 98 in Brussel, verdeeld over tien gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni