Heraanleg voor Beenhouwersstraat

Jelle Couder
© brusselnieuws.be
19/05/2015

De Stad Brussel wil de Beenhouwersstraat een grondige opfrisbeurt geven met een heraanleg van gevel tot gevel. Dat vernam brusselnieuws.be. De handelaars moeten van het stadsbestuur ook hun ontelbare stedenbouwkundige overtredingen - onder meer omtrent luifels, verwarming en terrassen in regel brengen en de straat mee helpen opknappen.

De Beenhouwersstraat staat nu bekend als een toeristenval vol middelmatige restaurants. Schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) wil de straat echter een nieuw elan geven.

Momenteel loopt er een openbaar onderzoek naar een volledige heraanleg van de straat, samen met de omringende straatjes. “De laatste heraanleg dateert al van de jaren ‘60”, zegt Coomans. “En die is gebeurd met overtollige stenen van andere werven. Niet bepaald geschikt voor de Unesco-zone.”

De Stad wil de straat opfrissen, maar stelt wel een belangrijke voorwaarde. “Er moet een einde komen aan de inbreuken op de stedenbouwkundige regels”, aldus Coomans. “Nu heeft geen enkele luifel een vergunning. Ook bij de terrassen en hun verwarmingselementen zijn er veel inbreuken. Ten slotte zijn veel gevels in slechte staat.”

De handelaars in de Beenhouwersstraat aan boord krijgen wordt een uitdaging, maar Coomans is er gerust op. “Op de Kaasmarkt is iets gelijkaardigs gedaan”, zegt hij. “Daar hebben de handelaars hun winst met een derde zien stijgen. Een aangename omgeving trekt meer volk.”

Coomans wil enerzijds overleggen met de handelaars, maar ook de druk opvoeren, bijvoorbeeld door pv’s te laten opstellen. Hij werkt daarvoor samen met zijn collega van Handel Marion Lemesre (MR). “Het kan niet dat mensen die de regels niet naleven meer zichtbaarheid krijgen dan de mensen die ze wel volgen.”

Kasseilobby
Over de concrete plannen voor de heraanleg blijft Coomans vaag. “Ik wil eerst een engagement van de handelaars”, zegt hij.

Vast staat wel dat als er een heraanleg komt, die met kasseien zal gebeuren. “Ik ben daar persoonlijk geen voorstander van omdat je inboet aan comfort”, zegt hij. “Maar we hebben de druk van de kasseilobby gevoeld (lacht). Monumenten en Landschappen heeft ons bijna verplicht om kasseien te gebruiken. We zullen wel kiezen voor een exemplaar dat zo plat mogelijk is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni