© jpplus60 - ɿnɐd-uɐǝſ

Helft anderstalige nieuwkomers Rand komt uit Brussel

© brusselnieuws.be
19/11/2014

De helft van de anderstalige nieuwkomers in de Rand komt uit Brussel. Bijna 60 procent spreekt thuis Frans. De provincie Vlaams-Brabant vraagt erkenning als centrumstad en een sterker lokaal integratiebeleid.

De provincie Vlaams-Brabant bevroeg 360 gezinnen van vreemde origine, goed voor iets meer dan 1.000 mensen, die recent naar de Rand verhuisden. Een deel werd via steekproef bevraagd, anderen werden benaderd via een integratieproject dat ze eerder volgden.

En die groep wordt gekenmerkt door een superdiversiteit, aldus de provincie. Er werden 46 verschillende talen gesproken in de gezinnen. In 59 procent van de gevallen is dat Frans, gevolgd door Arabisch (26 procent), Nederlands (20 procent) en Engels (14 procent).

De helft verblijft minder dan vijf jaar in het land. In 77 procent van de gevallen ging het om jonge gezinnen met kinderen.

Opvallend: 51 procent van de bevraagde gezinnen is vanuit Brussel verhuisd, 22 procent rechtstreeks uit het buitenland.

Helft naar school in Brussel
De band met Brussel wordt ook weerspiegeld in de onderwijskeuze van de ouders. In het basisonderwijs loopt 53 procent van de kinderen school in Brussel, in het middelbaar is dat zelfs 83 procent. “Niet elke Randgemeente organiseert immers secundair onderwijs”, klinkt het.

De provincie peilde ook naar de motivatie van de nieuwkomers om Nederlands te leren. Die blijkt groot te zijn. 66 procent volgde al een cursus of is ermee bezig, van de anderen wil 80 procent er een volgen. Wie afhaakte, deed dat vooral omdat de lessen niet op een geschikt tijdstip vielen.

De provincie vraagt daarom dat de Rand als centrumstad erkend zou worden of een gelijkaardig statuut met de bijhorende middelen zou krijgen. “Het ontbreken van erkende centrumsteden en de daarbij horende inzet van middelen verzwakt ons als regio in het omgaan met deze uitdagingen”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

De provincie wil ook een uitgebreider aanbod in cursussen Nederlands, met weekend- en avondcursussen voor de werkende nieuwkomers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni