Heisa rond Valentijnscampagne Maison Dandoy

© brusselnieuws.be
11/02/2016

De nieuwe Valentijnscampagne van Maison Dandoy, het bekende Brusselse koekjeshuis, valt niet bij iedereen in de smaak. Een van de collages in de etalages werden gisteren fel bekritiseerd op sociale media en bestempeld met woorden zoals ‘seksistisch’, ‘choquerend’ en ‘de vrouw objectiverend’.

Een vrouw die suggestief naar voren buigt, gehuld in een roodkleurige panty en hoge hakken, haar hoofd vervangen door een hartvormig koekje. Seksistisch of niet? Naar aanleiding van Valentijnsdag kreeg de Parijse kunstenaar Thomas Lélu van het ambachtelijke Brusselse koekjeshuis Maison Dandoy vrij spel voor het maken van een reeks reclamebeelden voor de acht winkels.

Sinds de beelden van de campagne in de etalages van de verschillende filialen omhoog hangen, is er een polemiek op gang gekomen in de sociale media. Ook de politiek mengde zich in het debat.

Bianca Debaets (CD&V), Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, veroordeelt de beelden op haar Facebookpagina: “Is het echt nodig om die richting uit te gaan, om vrouwen op deze manier te denigreren of te gebruiken?”.

Ook minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) apprecieert de campagne niet: “Hebben grote bedrijven zoals Dior en traditionele huizen zoals Dandoy echt zulke beelden nodig om hun product te kunnen verkopen?”, postte ze op haar Facebookpagina.

'Niemand klaagt over man in slip'
Maison Dandoy is niet van plan de beelden weg te halen en verdedigt de campagne. “We wilden de straten een beetje opfleuren tijdens deze sombere tijden. Veel mensen lijken niet te begrijpen dat het een artistieke aanpak is”, zegt de marketingmanager Alexandre Helson, in L’Echo.

Op de Twitterpagina van het bedrijf verscheen de boodschap: “We geven iedereen de vrijheid om zijn eigen keuzes te maken. En om zijn hartvormig koekje te plaatsen waar die zelf wil!”.

Het beeld van de vrouw in de rode panty maakt deel uit van een reeks. Om zijn punt kracht bij te zetten, verwijst Helson naar de andere beelden, waaronder een man in slip: “Daarover heb ik niemand horen klagen." Net zoals het bewuste beeld bestaat de rest van de reeks uit vintage uitziende foto’s met daarover telkens een hartvormig koekje geplaatst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni