'Heel jammer maar moeten de bijeenkomst afgelasten'

KVM
© brusselnieuws.be
26/03/2016

De organisatoren van de ‘Mars tegen de angst’ gaan noodgedwongen in op de vraag van de lokale en federale overheid om de bijeenkomst van zondag te annuleren. “We zijn wat ontgoocheld”, zegt Sophie Barthélemi van de organisatie. “Nu geven we toch wat toe aan de angst maar er zal wel een goede reden zijn waarom we de bijeenkomst moeten afgelasten.”

Sophie Bartholémi is één van de organisatoren van de mars tegen de angst. Om half twee in de namiddag kreeg ze per mail nog haar doorlaatbewijs opgestuurd van de Stad Brussel. Zondagmorgen zou ze zo al het materiaal kunnen afzetten voor het beursgebouw. Onder meer 1.200 zwart-geel-rode ballonnen en heliumflessen. Een uur later werd hun enthousiasme in de kiem gesmoord.

De minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) vroegen op een persconferentie om geen grote bijeenkomst te houden in Brussel, uit veiligheidsoverwegingen.

“Waarschijnlijk beschikken ze over meer informatie die ze niet mogen vrijgeven want tot het begin van de namiddag mocht alles nog gewoon doorgaan”, redeneert Sophie. “Daarom begrijpen we ook dat de bijeenkomst niet kan doorgaan maar het blijft jammer. Zo geven we de terroristen toch een beetje gelijk maar de veiligheid primeert.”

Uitstel is zeker geen afstel als het van de organisatie afhangt. “Wij hopen zo snel mogelijk een nieuwe datum vast te leggen. De symboliek van zo’n bijeenkomst is het sterkst zo kort mogelijk na de gebeurtenissen.”

Van een bron dicht bij het onderzoek verneemt onze redactie dat de derde verdachte die nog gezocht wordt sinds de aanslagen op de luchthaven nog een reëel risico zou vormen.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni