Hedendaagse buur voor eeuwenoude hoektoren

LV
© brusselnieuws.be
16/06/2015

Langs de Keizerslaan heeft een van de laatste overblijfselen van de eerste stadsomwalling sinds kort een nieuwe, hedendaagse buur. De nieuwbouw met kantoren en appartementen valt op door zijn ongewone vorm en gevelbekleding in wit metaal. De nieuwe buur biedt de middeleeuwse toren letterlijk steun.

De Anneessenstoren, ook hoektoren genoemd, dateert uit het begin van de dertiende eeuw. De oude stadspoort had jarenlang een betonnen kantoorgebouw van de socialistische vakbond als buur. (zie foto onderaan het artikel)

In 2005 werd het banale gebouw echter verkocht en later platgegooid. In de plaats verrees het Empereurgebouw, een realisatie van bouwgroep Denys naar een ontwerp van het Brusselse architectenbureau architectesassoc.

De vorm is grillig, alsof de verschillende verdiepingen onhandig gestapeld zijn. De gevel is bekleed met witte metalen panelen. “De neutrale kleur is gekozen om niet af te leiden van de historische toren“, aldus de ontwerpers.

Net als zijn voorganger biedt het Empereurgebouw via een betonstructuur ondersteuning aan de middeleeuwse omwalling. Verleden en toekomst haken er in elkaar.

Zicht op de stad
De nieuwbouw omvat zeven appartementen, waarvan een penthouse met een bijna 360 graden zicht op de stad. In het pand is ook kantoorruimte. Die wordt ingenomen door uitgeverij Politeia.

Dinsdagavond wordt het Empereurgebouw ingehuldigd door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Vervoort zal nadien in debat treden met professor emeritus Eric Corijn rond het thema ‘architectuur & governance, (bouw)promotoren van de stad van morgen’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni