Haven ziet eigen verkeer (beetje) groeien

© brusselnieuws.be
30/01/2015

De Haven van Brussel noteerde in 2014 voor de goederen die hier geladen en gelost worden een groei van 3 procent. Het doorgaand verkeer zakte dan weer met twee procent, zodat de algemene balans vrijwel stabiel is.

De haven van Brussel van Brussel verhandelde in 2014 6,7 miljoen ton aan goederen. Ruwweg twee derde daarvan zijn eigen trafieken, goederen die binnen de haven geladen en gelost worden; Die trafiek kende een groei van drie procent. Het doorvarend verkeer daalde dan weer met twee procent.

De groei is vooral te wijten aan een grotere behandeling van bouwmaterialen in de Haven. “Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de sterke groei in de export van aarde, die verviervoudigd is in vergelijking met 2013”, zo laat de Haven weten. Bouwmaterialen zijn met 2,7 miljoen ton ook meteen goed voor het grootste deel van de trafiek in de Haven.

Olie- en landbouwproducten deden het minder goed. Zij gingen met respectievelijk 11 en 24 procent achteruit. Ook het containerverkeer daalde met 4 procent, al verwacht de Haven daar een heropleving. “2014 vertoont duidelijk een heropstanding van de uitbating van de containerterminal”, klinkt het. Dat er toch een daling is, is volgens de Haven te wijten aan “omstandigheden waarop de uitbater geen greep heeft, zoals meerdere scheepvaartonderbrekingen tussen Brussel en Antwerpen”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni