Hartbovenhart

Hart boven Hard verwacht 10.000 mensen voor Grote Parade

Lucas Destrijcker
© Brussel Deze Week
25/03/2015

Burgerbewegingen Hart boven Hard en Tout Autre Chose brengen individuen en organisaties uit allerlei sectoren samen om een gezamenlijk antwoord op de besparingspolitiek te formuleren. Het initiatief wil een lans breken voor een samenleving die werk maakt van herverdeling, gelijke kansen waarborgt en alternatieven aanreikt.

Bijna 17.000 mensen en meer dan duizend organisaties tekenden de beginselverklaring van Hart boven Hard (HbH). “Amper een half jaar na onze oprichting mobiliseerden we een nooit verwachte achterban,” vertelt cultuurjournalist en mede-initiatiefnemer Wouter Hillaert.

In september 2014 schreef HbH gelijktijdig met het Vlaamse regeerakkoord een ‘alternatieve septemberverklaring’ tegen de besparingen op de socioculturele sector en overheidsvoorzieningen. In de nasleep hiervan en als reactie op het federale regeerakkoord organiseerde HbH verschillende discussieavonden, acties en bijeenkomsten over heel Vlaanderen. Tout Autre Chose, de Franstalige tegenhanger, zag het levenslicht in december 2014 en komt voort uit een eensluidende ongerustheid over de taalgrens.

Alternatieven
Op 29 maart organiseren Hart boven Hard en Tout Autre Chose een ‘Grote Parade’ in Brussel. Op deze nationale actiedag komen burgers en het maatschappelijk middenveld samen om een vuist te maken. “De Grote Parade is het voorlopige summum van onze acties,” zegt Wouter Hillaert. “Ons verhaal is niet eigen aan een bepaalde sector in Vlaanderen, Brussel of België. Het is een Europees verhaal waar we de mens met al zijn kwaliteiten, mogelijkheden en basisrechten opnieuw centraal plaatsen. Wij hebben het gevoel dat deze waarden de laatste tijd sterk onder druk komen te staan. Het recht op studeren, op waardige verzorging, opvang, huisvesting of een sociaal vangnet. Dat is de kern van ons verhaal.”

De ondertussen breed verspreide maatschappelijke beweging goot haar bezorgdheden in tien zogenaamde ‘hartenwensen’, streefprincipes voor een andere samenleving. Thema’s als samen rijk, eerlijke belastingen, levenskwaliteit en arbeid, maar ook diversiteit en ecologie komen aan bod. Hillaert: “We willen het verhaal, dat zich nogal snel beperkt tot de vakbondenstrijd of linkse groeperingen, opentrekken. Met 28.000 individuen, ruim 1.500 organisaties en 25 lokale kernen over heel België is dat al aardig gelukt. Hoe kunnen we de discussie aangaan met de pensée unique, het geloof dat er geen alternatieven zijn? Wij geloven wel in politieke keuzemogelijkheden.”

Diversiteit
HbH wil alles behalve een stakingsbeweging zijn en vermijdt alle vormen van partijpolitieke inmenging. “Het is een open uitnodiging voor wie gelooft in waarde boven winst.” Verbinden, verdiepen en verbreden zijn de kernwoorden van HbH. “Verdiepen gaat over het investeren in een sterk aanbod dat mensen rijker maakt in inzicht, verbeelding en maatschappelijke betrokkenheid,” zegt Hillaert. Vooral de missie ‘verbreden’ is een grote uitdaging. Voorlopig kleurt de beweging nog te blank, middenklasse en Vlaams. Tout Autre Chose zorgde al voor een tweetalig karakter, maar rond inclusie van senioren, minderheidsgroepen en jongeren is er nog werk aan de winkel.

“In Brussel is verbreden van het draagvlak een bijzondere uitdaging”, zegt Angela Van Der Wiel, coördinator van vzw Samenlevingsopbouw Brussel en drijvende kracht achter HbH in de hoofdstad. “Het begon allemaal met een eerste bijeenkomst in cultuurcentrum de Pianofabriek in Sint-Gillis. De opkomst was onverwacht groot en de Brusselaar had duidelijk specifieke bekommernissen.” In de oorspronkelijke beginselverklaring van HbH ontbrak het thema diversiteit als een van de speerpunten. Het gebrek aan aandacht hiervoor werd vooral vanuit Brussel aangekaart. De bezorgdheid om een ééntalige, monoculturele beweging, die niet overeenkomt met de stedelijke en maatschappelijke realiteit, was groot. “Onze superdiverse hedendaagse samenleving gaat al te vaak samen met ongelijke behandeling van mensen op vlak van afkomst, religie, geslacht of seksuele geaardheid. Ook daar wil HbH zich tegen kanten,” benadrukt Van Der Wiel.

Bewegingsenergie
In de gemeenten Sint-Gillis en Watermaal-Bosvoorde ontstonden actiegroepen van Hart boven Hard en Tout Autre Chose. Plaatselijke kernen verenigen en mobiliseren burgers en proberen onzichtbare groepen in de samenleving te betrekken. “Minderbedeelden en kwetsbare groepen zijn vaak niet op de hoogte van dit soort initiatieven. Nochtans lijden zij het zwaarst onder de besparingspolitiek,” legt Van Der Wiel uit. “Ook mensen zonder wettige verblijfsvergunning, vaak de ‘twintigste gemeente’ van Brussel genoemd, hebben hun plek in de beweging.”

Vzw Samenlevingsopbouw Brussel organiseert in de aanloop van de Grote Parade solidariteitsacties in verschillende buurten. Vrijwilligers van ‘Solidair City’ informeren buurtbewoners op de markt van Abattoir, het Anneessensplein en in de Brabantwijk over de tien hartenwensen en nodigen uit om deel te nemen aan het collectieve solidariteitsevenement. “Er beweegt duidelijk iets in de samenleving,” klinkt Hillaert hoopvol. “Ook politieke partijen kijken op van de bewegingsenergie en dynamiek die Hart boven Hard en Tout Autre Chose losweken. We geven een krachtig signaal.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni