1440 Harold Ancart Untitled

Harold Ancart: Winning colors

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
02/09/2014

De Brusselse kunstenaar Harold Ancart stelt bij Xavier Hufkens Gallery een nieuwe reeks schilderijen en sculpturen voor. In één moeite heeft hij ook de zitbanken ontworpen waarop je kan mediteren voor de schilderijen.

Harold Ancart (1980) heeft blijkbaar iets met reizen. Op zijn vorige expo bij Xavier Hufkens toonde hij gevonden foto’s van tropische oorden die hij met verf en as bewerkte. Nu pakt hij uit met een reeks zeezichten en zonsondergangen.

De werken zijn gemaakt met olieverf op papier en combineren figuratie en abstractie in levendige composities met felle kleuren. ‘Ik hou van de idee van reizen. Je kan je in de verre of nabije toekomst projecteren als in een droom. Het is zoals een venster dat uitkijkt op iets anders’, zegt de kunstenaar.

Dat heeft wellicht ook een autobiografisch element. ‘"Mijn moeder was stewardess bij Sabena. Ze nam me vaak mee. Ik heb als kind heel veel gereisd. Ik vloog business en zag grote, blonde stewardessen rondom mij die kaviaar serveerden. Dat was in de jaren tachtig. Iedereen rookte toen nog grote sigaren in het vliegtuig."

Die droomwereld en fantasmagoria vertaalt hij ook naar zijn werk. "In die vorige expo werkte ik rond foto’s die je vaak ziet in reclames en reisbureaus. Het gaat dan ook over de manier hoe de media zo’n scène in beeld brengen met typische kleuren en een stijl die soms wat doet denken aan soft- porno."

Caviar
Ancart mag dan vooral bekend zijn als schilder, hij maakt ook sculpturen en installaties. Zo liggen doorheen de galerie een aantal langwerpige volumes verspreid. Ze zijn gemaakt in beton in verschillende kleuren, sommige zijn gevuld met water. Als het afgietsel van de binnenkant van een kano.

"‘Sommige lijken op een kano, andere weer op een supertanker. De binnenkant heeft iets van een kloof en komt organisch over. Er zijn ook overeenkomsten met brutalistische architectuur. Maar de vorm roept ook een drinkbak op van paarden. De sculpturen hebben trouwens allemaal titels van renpaarden zoals Winning Colours of Black Caviar."

Daarnaast heeft Ancart ook een reeks banken ontworpen die voor de schilderijen staan. "Hun vorm doet eigenlijk ook een beetje denken aan paarden", zegt hij lachend. Op de banken ligt een dekentje van luchtvaartmaatschappijen, van Malaysia Airlines tot KLM. Die heeft hij meegenomen tijdens zijn vele reizen.

Zelf woont hij al zeven jaar in New York. "Ik ben hier vertrokken omdat ik de indruk had dat Brussel me niet veel kon bieden. Als je skikampioen wil worden, ga je ook niet in de Bahama’s wonen, maar in een regio met bergen en sneeuw (lacht). Ondertussen heeft Brussel zich als stad van hedendaagse kunst sterk ontwikkeld. Het is zeer aantrekkelijk geworden voor kunstenaars.’ Aan terugkeren denkt hij echter niet. ‘Ik blijf in New York! Maar ik kom vaak terug om mijn moeder te bezoeken of tentoonstellingen mee te pikken. En mijn broer is lijnpiloot. Dus hoef ik mijn ticket zelf niet te betalen (lacht)’.

> 4/1 di > za 11 > 18.00, gratis

Xavier Hufkens Gallery, Sint-Jorisstraat 6-8, Brussel.

02-639.67.30.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni