Harenaars uiten grieven tegen gevangenisdorp

© brusselnieuws.be
09/07/2014

Op de overlegcommissie stedenbouw hebben een vijftigtal buurtbewoners en vertegenwoordigers van organisaties hun grieven op tafel gelegd tegen het nieuwe gevangenisdorp in Haren. De Stad Brussel eist alvast financiële compensaties.

Het door de federale overheid geplande gevangenisdorp in Haren zou tegen begin 2017 af moet zijn. Het complex moet de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis vervangen, die de deuren sluiten. Met plaats voor 1.190 gedetineerden wordt het de grootste strafinrichting van België.

Het dorp houdt immers drie mannengevangenissen, twee vrouwengevangenissen, een jeugdinstelling en een afdeling voor geïnterneerden in. Voorts zijn ook een rechtbank, sportcomplex, werkatelier, bezoekzalen, een ziekenhuis en een kantoor voor het veiligheidskorps gepland.

Vele bewoners vrezen de impact van de megasite op de buurt.

Eerste schepen Alain Courtois en schepen van stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (beide MR) vragen financiële compensaties voor de Stad Brussel. Courtois wijst er in dat verband op dat er door de sluiting van de gevangenissen in Vorst en Sint-Gillis in die gemeenten er heel wat rendabele gronden bij komen.

Die compensaties kunnen dan volgens Courtois dienen voor de aanleg van groene ruimten, het opfrissen van de twee treinstations van Haren en de bouw van een passerelle tussen Haren en Neder-Over-Heembeek.

Er volgt nu nog een milieu-effectenonderzoek. Dat gaat zes maanden duren.

De overlegcommissie vraagt dat er voldoende parkeerplaatsen komen en dat de buurt geen last krijgt van mobiliteitsproblemen. De commissie vraagt ook te onderzoeken of het gevangenisdorp beperkt kan blijven tot een strafhuis, zonder de functie van arresthuis dus. Want dat brengt veel verkeer met zich mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni