Hans Bonte uitgenodigd door Barack Obama

© brusselnieuws.be
31/01/2015

De Amerikaanse president Barack Obama heeft burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) uitgenodigd op de Global Security Summit. Bonte zal er spreken over de aanpak van radicalisering in zijn gemeente.

Obama kondigde een nieuwe internationale veiligheidstop aan na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. De bijeenkomst vindt plaat op 18 februari. Ook Bonte kreeg een uitnodiging in de bus. De burgemeester van Vilvoorde zal er toelichten hoe hij de radicalisering in zijn gemeente probeert aan te pakken. Dat schrijft De Standaard.

Volgens Bonte en deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors is het cruciaal om radicalisering zo snel mogelijk op te sporen. Daarbij is het belangrijk om het vertrouwen te hebben van de moslimgemeenschap. "Als je wil dat ouders hun eigen radicaliserende zoon of dochter komen aangeven, moet je je deur wagenwijd open houden", aldus Bonte.

Volgens de burgemeester is de schepen Fatima Lamarti een belangrijke brugfiguur, net als gemeenteraadslid Houari El Hannouti. Daarnaast zijn er heel wat "supergeëngageerde jongeren" van allochtone afkomst, die zich inzetten om de radicalisering tegen te gaan. "Het positieve aan deze miserie is dat na twee jaar werkelijk iedereen gesensibiliseerd is: de hulpverleners, het middenveld, het onderwijs, de moskee enzovoort", zegt Bonte. "Wat dat betreft, zitten wij op één lijn met Amerika. Ook de VS zijn sterk gericht op community engagement."

Jongeren die radicaliseren worden geconfronteerd met ouders, vrienden, leerkrachten of andere vertrouwenspersonen rond een zogenaamde partnertafel. "Via een mindmap proberen we zicht te krijgen op de persoon", vertelt Soors. "Vervolgens proberen we de weinige banden die er nog zijn, te versterken, soms oude banden aan te halen. En niet onbelangrijk: de familie moet worden ondersteund. We kijken altijd naar de context en proberen eerst en vooral via de reguliere hulpverlening recht te trekken wat scheef gelopen is. Het komt erop neer dat de jongeren zich weer gerespecteerd voelen."

28 Syriëstrijders
Op die manier probeert Vilvoorde de invloed van ronselaars, die jongeren proberen te isoleren van hun omgeving, tegen te gaan. Maar het lukt niet altijd om de indoctrinatie terug te draaien. "Minderjarigen die je in de ogen kijken en zeggen dat ze willen gaan sterven, dat ráákt je. Op dat moment is het eigenlijk aan de jeugdbescherming om op te treden, maar het frustrerende is dat ze traag en laks werkt", zegt Bonte. "Ik heb een jongen gekend, de zoon van twee hoogopgeleide ouders uit Vilvoorde. Die jongen studeerde goed, maar een week na zijn laatste examen was hij plots weg. Niet veel later is hij gestorven in Syrië. Zijn ouders zijn er kapot van."

Eens vertrokken, kan Vilvoorde niets meer doen. De Zennestad zag in totaal 28 mensen naar de oorlog in Syrië trekken. Minstens vijf van hen zijn omgekomen. Acht anderen zijn teruggekeerd. Voor hen pleit Bonte voor een individuele aanpak. "Terugkeerders opvolgen is uiteraard een zaak van de politie. Maar ook van de hulpverlening. We moeten ze evengoed begeleiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni