Handelaarsverenigingen naar rechter tegen circulatieplan

© brusselnieuws.be
19/10/2015

Verschillende handelaarsverenigingen uit het centrum sluiten zich aan bij de klacht tegen het circulatieplan voor de Vijfhoek. De verenigingen, die honderden handelaars vertegenwoordigen, bereiden ook een schadeclaim voor wegens inkomensverlies.

Heel wat handelaars uit het centrum zien hun omzet teruglopen sinds de voetgangerszone en het nieuwe circulatieplan zijn ingevoerd. Na een afficheactie stappen ze nu ook naar de rechter, meldt La Dernière Heure. De voorzitter van de handelsvereniging van het centrum bevestigt het bericht aan onze redactie.

Onder de klagers zijn onder meer handelaars uit de Zuidstraat, de Dansaertstraat, Sint-Katelijne, de Vismet, de Kartuizersstraat, de Nieuwstraat, de Kleerkopersstraat, de Maxlaan en de Jacqmainlaan, aldus Berlinblau. In totaal zou het om circa 270 handelaars gaan.

De ontevreden handelaars plannen verschillende procedures. Zo zullen ze zich aansluiten bij de klacht tegen het circulatieplan, die eerder al werd ingediend door stadsverenigingen Arau, Inter-environnement en acht buurtbewoners.

Daarnaast bereiden de handelaars ook een klacht voor wegens inkomensverlies. “Veel handelaars zagen hun omzet drastisch dalen”, zegt voorzitter Berlinblau. “Sommigen hebben ondertussen al huurkorting gevraagd aan hun huisbaas. Anderen denken aan verhuizen.”

De getroffen handelszaken hebben vaak een publiek dat met de wagen komt winkelen. Het nieuwe circulatieplan zorgt er volgens de klagers voor dat die mensen niet meer komen. Vaak gaat het om handelszaken die net buiten de voetgangerszone liggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni