© NMBS/Siemens

Grouwels: ‘Geschrapte treinen vervangen door GEN-treinen’

20/10/2011
Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwles (CD&V) gaat erop aandringen dat de 33 geschrapte treinen binnen de GEN-zone (Gewestelijk Expresnet) vervangen worden door GEN-treinen.

Deze week besliste de NMBS om 170 treinen te schrappen vanaf december 2012. Daarbij zitten ook 40 treinen van en naar Brussel.

Grouwels zegt dat ze erop zal toezien dat de verbinding van Brussel met tewerkstellingszones in Vlaams- en Waals-Brabant optimaal blijft. "Ik zal erop aandringen om de 33 'geschrapte' treinen binnen de GEN-zone allemaal te vervangen door GEN-treinen," belooft ze.

Het Gewestelijk Expresnet moet een voorstadsnet worden dat pendelaars snel en efficiënt naar en uit Brussel brengt. "Bij de onderhandelingen over het exploitatieschema van het GEN zal ik er resoluut voor pleiten om alle geschrapte treinen binnen de zone, 33 in totaal, te vervangen door GEN-treinen," stelt Grouwels. "Daardoor kunnen we in Brussel een echt stadsspoor ontwikkelen. Het GEN zal zo een cruciale rol spelen in het verminderen van de verkeersdruk en het verhogen van de leefbaarheid van Brussel."

Volgens Grouwels is ook de NMBS dat idee genegen. De beslissing valt volgend jaar.

De minister is verder tevreden dat er geen enkele halte of station werd afgeschaft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni