Grote Moskee in Jubelpark krijgt facelift

© brusselnieuws.be
30/07/2015

De Grote Moskee aan het Jubelpark, de oudste van Brussel, krijgt vanaf augustus een flinke opknapbeurt. Vooral de façade van het gebouw wordt aangepakt.

De moskee zit in een gebouw uit 1879, dat door architect Ernest Van Humbeek in 'Arabische stijl' werd ontworpen. Dit 'Oriëntaalse Paviljoen' was bedoeld voor de Wereldtentoonstelling van 1897.

In 1978 werd de moskee er gehuisvest, en die ligt er volgens gelovigen momenteel vervallen bij. Het gebouw heeft last van vochtplekken en roest, de gevel is erg groezelig geworden.

Het gebouw is ook de zetel van het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICC), dat gesponsord wordt door Saoedi-Arabië. Er is verder een islamschool gehuisvest, en er worden lessen Arabisch gegeven.

De geplande verbouwingen hebben een beetje vertraging opgelopen doordat de gekozen architecten niet meteen een visum konden krijgen, legt de imam van de Grote Moskee uit in Le Soir. Voor de renovatie van het gebouw waren volgens hem buitenlandse architecten, gespecialiseerd in oosterse architectuur, onontbeerlijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni