Grote kuis voor Zenne in Anderlecht

© brusselnieuws.be
12/11/2013

De Zenne in Anderlecht wordt op dit moment over een lengte van bijna 4 kilometer schoongemaakt. Het slib op het rivierbed wordt verwijderd om de doorstroming te verbeteren en de kans op plaatselijke overstromingen te verminderen.

De Zenne was decennia lang een open riool maar is de laatste jaren opnieuw gaan leven omdat bijna al het afvalwater gezuiverd in de rivier terecht komt. De Zenne kampt vandaag echter nog met een andere, historische vervuiling: de bodem is bedekt met een dikke laag slib vol nitraten, fosfaten, pcb's, metalen en andere stoffen.

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) kondigt nu aan dat het open deel van de Zenne in Anderlecht een schoonmaakbeurt krijgt. Over een afstand van bijna 4 kilometer wordt tussen 15 en 30 centimeter slib weggenomen met een kraan. Die moet in totaal ongeveer 25.000 kubieke meter slib ophalen.

Het ruimen begint op de plaats waar de Zenne het Brussels gewest binnenstroomt, namelijk in de Verwelkomingsstraat in Anderlecht, en eindigen ter hoogte van de Veeartsenstraat op de grens tussen Anderlecht en Sint-Gillis. Dit stuk van de Zenne is erg dichtgeslibd en veroorzaakt de meeste problemen. Na de opruiming zal het Zennewater beter kunnen doorstromen en vermindert ook het overstromingsgevaar in de onmiddellijke omgeving. Ook zal de opkuis de groei van algen bevorderen en die moeten dan weer voor extra zuurstof in het water zorgen. Kostprijs van de ruimingswerken: 1,6 miljoen euro, btw inbegrepen.

In een latere fase moet ook het noordelijk deel van de Zenne, in het havengebied, op dezelfde manier gesaneerd worden, maar die werken zijn nog niet gepland. Ook zullen op sommige plaatsen langs de Zenne wandel- en fietspaden aangelegd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni