1436 CITY Merode jubelpark

Grootscheepse politiebetoging in Brussel

SDS
© brusselnieuws.be
15/09/2014

De politie zal donderdag in groten getale betogen om haar ongenoegen te uiten over het uitblijven van een oplossing voor de vervroegde pensioenen. Dat zal wellicht verkeershinder opleveren tussen het Noordstation en het Jubelpark.

De politievakbonden hopen 10.000 agenten op de been te krijgen. Als het lukt zo’n massa politiemensen op de been te krijgen, zou dat voor het eerst sinds 2001 zijn. “7.000 betogers zal zeker lukken. We hopen op meer, maar niet iedereen kan zomaar staken bij de politie”, zegt Gert Cockx, nationaal voorzitter van de politievakbond NSPV.

De vakbonden vragen dat er rekening wordt gehouden met hun verworven rechten. “Sinds 2001 is de algemene regel dat iedereen op 58 jaar op pensioen mag, met uitzondering van officieren die tot hun 62ste moeten doorwerken. Maar in juli kwam een arrest uit dat de pensioenleeftijd van de ene dag op de andere optrekt tot 62 voor iedereen”, zegt Cockx.

De politie vraagt nu een overgangsregeling. “Mensen die na hun 58ste uit vrije wil een jaar langer zijn blijven werken bijvoorbeeld, zouden dan niet meer zoals nu plots tot hun 62ste moeten doorwerken, maar zelf kunnen kiezen wanneer ze ermee ophouden”, zegt Cockx.

Van Noordstation naar Jubelpark
De onduidelijkheid over hun pensioenregeling zorgt voor veel ongerustheid bij de basis, zegt de politievakbondsman. En dus trekken de agenten donderdag de straat op.

Ze verzamelen vanaf negen uur aan het Noordstation. Hun betoging start rond 10.30 uur en zal via de Kruidtuin, Madou en Kunst-Wet naar de Belliardstraat trekken, om rond 15 uur te eindigen aan het Jubelpark.

De ontslagnemende minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) wijst dialoog hieromtrent af, zeggen de vakbonden, die ook van plan zijn voor zijn kabinet halt te houden.

“De regering hoeft niet eens te beslissen dit arrest terug te draaien om tot een geleidelijker invoering te komen. Dat kan ook in het parlement gebeuren”, zegt Gert Cockx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni