Er stonden donderdag opnieuw 500 mensen in de wachtrij voor de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Onder hen een groot aantal vrouwen en kinderen, die voorrang kregen, maar toch niet allemaal binnen konden.

Tweehonderd asielzoekers waren eerder in de week geweigerd en hadden een document om zich vandaag te komen aandienen. Zij werden eerst binnengelaten toen de deuren van DVZ om 8 uur opengingen. Onder de wachtenden ook minstens honderd asielzoekers die terugkwamen voor een vervolginterview. Zij komen niet met de anderen in de wachtzaal terecht, maar ook deze groep begint aanzienlijk te groeien.

De nieuwkomers werden verdeeld in een kwetsbare groep met vrouwen, kinderen, ouderen en zieken en een groep jonge mannen. Voor het eerst was de kwetsbare groep bijna even groot of zelfs groter dan de andere. Toen duidelijk werd dat ook de kwetsbaren niet allemaal zouden binnen kunnen, werden de jongsten, de meest zieke en de oudsten onder hen nog binnengelaten. De rest kreeg een oproepingsbrief om vrijdag terug te komen.

De jonge mannen die zich voor het eerst kwamen aandienen, mogen op zoek naar overnachting tot maandag, want de tweehonderd plaatsen die voor morgen zijn gereserveerd, zitten vol.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni