Groep werklozen met leefloon of zonder uitkering stijgt

© brusselnieuws.be
04/08/2015

Brussel telt 8,8 procent minder werklozen dan een jaar geleden. Maar de groep werklozen die enkel een leefloon of zelfs geen enkele uitkering krijgt, is wel met bijna 3 procent gestegen. Dat komt door de strengere voorwaarden rond de inschakelingsuitkering, meldt Actiris.

In totaal heeft Brussel nog altijd iets meer dan 100.000 werklozen, blijkt uit de meest recente cijfers van Actiris. Dat is goed 8,8 procent minder dan een jaar eerder. De algemene werkloosheidsgraad bedraagt nu 18,5 procent. In juli 2014 was dat nog 21 procent.

Vergeleken met een maand geleden zitten wel ruim 1.500 personen meer werkloos thuis. Deze stijging is traditioneel voor de maand juli, maar lichter dan de voorbije jaren.

Stijging van werklozen zonder uitkering
De groep werklozen die leeft van een leefloon of zelfs van geen enkele uitkering geniet, is vergeleken met juli 2014 met 2,9 procent gestegen.

“Deze toename wordt verklaard door de stijging van het aantal uitsluitingen van de uitkeringsgerechtigden (voornamelijk de beperking tot 3 jaar van de inschakelingsuitkering) maar ook door de meer en meer restrictieve voorwaarden om de inschakelingsuitkering te kunnen ontvangen”, schrijft Actiris. Het agentschap bevestigt dat een deel van de uitgeslotenen zich inschrijven om recht te kunnen hebben op een leefloon bij de OCMW’s.

Weer minder jonge werkzoekenden
Het aantal jonge werkzoekenden blijft dalen in Brussel, nu al voor de 26ste maand op rij.

Eind juli zaten 10.121 jonge Brusselaars zonder werk. Dat zijn er 2.628 minder dan op hetzelfde moment vorig jaar, ofwel ruim een vijfde minder. De jeugdwerkloosheid ligt nu op 23,4 procent, tegenover 28 procent een jaar eerder. Vooral hoogopgeleide jongeren vinden makkelijk een job.

Belangrijke kanttekening is dat sinds de strengere regels rond de inschakelingsuitkering die groep ook bij de -25-jarigen met meer dan een kwart is gedaald. Dat heeft zeker ook een invloed op de daling van de jeugdwerkloosheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni