vuilnis Matonge 01

Groenen en liberalen vragen financiële doorlichting Net Brussel

© brusselnieuws.be
23/01/2015

Enkele groene en liberale parlementsleden dienen vrijdag een voorstel van resolutie in waarin ze een financiële doorlichting vragen van netheidsagentschap Net Brussel. “Het agentschap krijgt steeds meer geld, maar de stad wordt er niet netter op”, klinkt het. Volgens Laanan staat het agentschap er na jaren van onderfinanciering steeds beter voor.

Parlementsleden Annemie Maes (Groen), Arnaud Pinxteren (Ecolo) en Anne-Charlotte d’Ursel (MR) dienen samen het voorstel tot resolutie in. Ze willen dat het Rekenhof een financiële doorlichting van Net Brussel doorvoert.

“Bij de begrotingsbesprekingen bleek dat er de laatste jaren steeds meer geld naar Net Brussel vloeit, terwijl het deficit steeds groter wordt”, zegt Annemie Maes.

“En tegelijk krijgen we geen beter beleid en al helemaal geen nettere stad. Aangezien we geen bevredigende antwoorden krijgen op de vraag hoe dat komt, willen we dat een onafhankelijke instantie het agentschap doorlicht.”

Maes wijst er ook op dat onlangs de grote bevolkingsgroei in de stad, er nauwelijks meer gesorteerd afval wordt opgehaald.

Net Brussel werkt al jaren onder een PS-minister (vandaag Fadila Laanan), en dat is voor Maes een van de pijnpunten. “Wij hebben de indruk dat Net Brussel onder de PS vooral gericht is op tewerkstelling, terwijl het voor ons toch vooral moet dienen om de stad proper te houden. We vinden het dus tijd dat het agentschap grondig doorgelicht wordt.”

'Niet respectvol'
Volgens Laanan zijn de financiële beslommeringen van de laatste jaren voor een deel te wijten aan de crisis. "Daardoor hebben we minder inkomsten, bijvoorbeeld van de verbrandingsoven", zegt haar woordvoerster.

"Daarnaast is Brussel ook jaren lang ondergefinancierd geweest. Door de inspanningen van de laatste jaren is dat aan het keren. Volgens de eerste schattingen zal het budget van het agentschap bijna in evenwicht zijn."

Kijkt de PS meer naar tewerkstelling dan naar netheid? "Dat is erg onrespectvol tegenover de 2.400 mensen die dag in dag afval ophalen en aan de netheid werken. En laten we niet vergeten dat een nette stad niet enkel een zaak is van Net Brussel, maar van alle burgers en bedrijven."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni