Groenen hekelen ‘schijnparticipatie’ over centrale lanen

© brusselnieuws.be
30/09/2014

Groen en Ecolo noemen de bewonersinspraak over de heraanleg van de centrale lanen ‘schijnparticipatie’. “Want over de Mini-Ring mogen bewoners niet meepraten.” De nadruk op evenementen dreigt bewoners ook weg te jagen, vinden ze.

De groene gemeenteraadsleden tonen zich blij dat er eindelijk schot komt in het dossier van de centrale lanen. Het participatietraject van het stadsbestuur, dat dinsdagavond startte krijgt echter een onvoldoende.

“Wat het college nu doet, is schijnparticipatie”, zeggen Bart Dhondt, Marie Nagy en Liesbet Temmerman. “De mening van de bewoners en gebruikers wordt enkel gevraagd over de invulling van de publieke ruimte. Waar mogen er wat speeltuigen komen, wat meer groen, een fontein, bankjes enz.”

Die aanpak gaat volgens de drie voorbij aan de “desastreuze uitgangspunten van het project van de meerderheid, namelijk de aanleg van een Mini-Ring en het creëren van bijkomende parkings in het centrum van onze stad.”

De groenen vragen om een globale mobiliteitsvisie die garandeert dat verkeersproblemen niet worden doorgeschoven naar de omliggende wijken.

Onevenwicht
De oppositiefractie heeft ook kritiek op de keuze om van de centrale lanen een soort evenementenboulevard te maken.

“De laatste jaren is er al sprake van een onevenwicht als het gaat over de organisatie en locatie van evenementen in ons centrum”, luidt het. “Ja, er is plaats voor winterpret, voor een Brussels Summer Festival (…). Maar het kan niet de bedoeling zijn om de centrale lanen enkel in te richten om er festiviteiten en evenementen te organiseren. Dan organiseert het college de vlucht uit het stadscentrum met leegstaande panden en verpaupering tot gevolg.”

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni