Groene Wandeling in de prijzen

LV
© brusselnieuws.be
13/02/2014

De meest doorgedreven en creatieve realisatie van een wandel- en fietstraject in de Benelux sinds de millenniumwisseling. Dat is de Groene Wandeling volgens trekkings.be. De wandelsite heeft het traject uitgeroepen tot Beste wandelroute van het jaar.

Elk jaar benoemt trekkings.be een nieuw of vernieuwd wandelparcours tot het beste van de Benelux. Uit twintig kandidaten viel de keuze dit keer op de Groene Wandeling in Brussel. Het traject van ongeveer 60 kilometer verbindt tal van parken en rustige plekjes in de soms nog ongerepte tweede kroon van Brussel, vaak vlakbij de gewestgrens.

Volgens de wandelsite nodigt de Groene Wandeling uit om "de verrassend talrijke groene zones van Brussel te ontdekken." Positief is ook dat het groen uiteenlopende vormen aanneemt. Behalve het Zoniënwoud passeert de wandelaar of fietser langs "stadsparken, heuvelende grasvelden, Engelse landschapstuinen, oude spoorbeddingen, braakland, vijvers, kasteelparken en, ja, restanten van de typische moerasgebieden waarop Brussel zich ooit ontwikkelde."

De groene gordel is volgens trekkings.be ook mooi geïntegreerd in de stad. "Natuurlijk wandel je soms ook door verkaveld gebied en moet je regelmatig verkeersaders kruisen maar onderweg ontdek je ook dat Brussel nog verschillende wind- en watermolens, boerderijen en zelfs een waterkerskwekerij rijk is."

Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) is bijzonder blij met de erkenning. "Dit benadrukt de kwaliteit van de Groene Wandeling, een van de verwezenlijkingen waar het Brussels Gewest bijzonder trots op is. Als plek om op adem te komen is ze een van de symbolen van de omvorming van Brussel tot een duurzame stad, een voorbeeld op het vlak van levenskwaliteit voor iedereen."

Leefmilieu Brussel (vroeger BIM) investeert al 30 jaar in de aanleg van nieuwe paden en het plaatsen van wegwijzers om de Groene Wandeling vorm te geven. De laatste jaren is werk gemaakt van enkele ontbrekende puzzelstukken en nu is de cirkel zo goed als rond.

Herlees hier onze zomerreeks over de Groene Wandeling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni