Groen vraagt extra budget voor veiligheidsdiensten

© brusselnieuws.be
14/01/2015

Groen reikt met een Actieplan voor Deradicalisering op alle bestuursniveaus de hand naar andere partijen. Opvallend genoeg vraagt de partij meer budget voor de veiligheidsdiensten. De Brusselse regering moet meer inzetten op preventie op school en in het jeugdwerk, zegt Groen.

Groen werkte maandenlang aan het actieplan, en komt er, eerder toevallig, mee naar buiten op een moment dat terrorisme opnieuw de krantenkoppen haalt in Europa.

Veiligheid is de eerste schakel in het Groen-actieplan. De partij vraagt dat informatie tussen Binnenlandse Zaken, de veiligheids- en inlichtingendiensten, regionale en lokale besturen meer en beter wordt uitgewisseld.

Extra budget voor veiligheid
De politie moet rekruterende netwerken opsporen en ontmantelen, justitie moet prioriteit geven aan strafrechtelijke vervolging van haat zaaien en oproepen tot geweld. In de gevangenis moeten programma’s opgezet worden en moet nagedacht worden over de plaatsing van beïnvloedbare gevangenen.

De partij vraagt daarvoor extra budget voor onder meer de staatsveiligheid, al mag dat niet ten koste gaan van de democratie. "Maar als het gaat over terrorisme moet de privacy voor bepaalde groepen soms wijken", stelt Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Daar moet een evenwicht in worden gezocht."

Daarnaast voorziet het actieplan van Groen in een gespecialiseerd beleid voor teruggekeerde Syriëstrijders. Daarvoor kijken de groenen onder meer naar het Duitse Hayat-systeem, dat voorziet in een 24 uurs-ondersteuning voor families waarin jongeren aan het radicaliseren zijn.

De huidige regeringen krijgen van Groen het verwijt het middenveld af te breken, terwijl dat net belangrijk is voor de opvang van terugkeerders en hun familie.

Expertencel voor vorming tegen radicalisering
Derde schakel is het wegnemen van de voedingsbodem voor radicalisering, zegt Groen. “Voorkomen is beter dan genezen. Preventie is niet ‘soft’, het is juist essentieel om resultaat te boeken. Voor Groen moeten de Vlaamse en Brusselse regeringen dan ook actie ondernemen”, zei Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

Op vraag van Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) komt er een debat in de plenaire zitting van het Brusselse parlement over de preventie van radicalisme, iets waar minister-president Vervoort (PS) lang niet toe geneigd was.

Alles begint volgens de partij op school. "Leerkrachten hebben expertise nodig om problemen en gedragsveranderingen vroeg te detecteren", zei Meuleman. "Die is er vandaag niet. De Vlaamse regering moet middelen uittrekken voor een expertencel."

Groen heeft geen begrip voor de keuze van de regering om de gemeenten een derde van de middelen voor het flankerend onderwijsbeleid af te nemen. "Dat geld werd voornamelijk ingezet voor projecten tegen spijbelen. Drieduizend jongeren halen vandaag zelfs geen diploma lager onderwijs, dat zijn vogels voor de kat."

"De overheden moeten zich opstellen als een bondgenoot van de mensen (familieleden, vrienden, collega’s) die met lede ogen een jongere zien radicaliseren en steun zoeken om de neerwaartse spiraal te stoppen”, verklaarde Brussels parlementslid Annemie Maes. De Vlaamse en Brusselse regeringen moeten werk maken van een vertrouwensrelatie tussen overheidsinstellingen en etnische-culturele minderheden, en de moslimgemeenschap ondersteunen via de uitbreiding van de imamopleiding.

Tot slot vraagt Groen een geloofwaardig Belgisch en Europees buitenlandbeleid dat de sponsors van IS of andere extremistische islamitische groeperingen veroordeelt en drooglegt, en vluchtelingen uit Irak en Syrië tijdelijk beschermt. Voor Groen moeten bondgenoten zoals de Golfstaten en Israël voortaan ook sancties opgelegd krijgen als ze de mensenrechten schenden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni