Groen!: 'Pas Brusselse scholen aan leerlingen aan'

© brusselnieuws.be
29/10/2009
De draagkracht van het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad is helemaal niet bereikt. Dat zegt Groen!, dat daarmee lijnrecht tegenover Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) staat. "Wordt het niet eens tijd om het Brusselse onderwijs aan te passen aan de leerlingen die het heeft?"

"Door in zijn Brusselse beleidsnota te stellen dat de draagkracht bereikt is, suggereert de Minister dat enkel Nederlandstalige leerlingen welkom zijn en dat de anderstaligen maar elders naartoe moeten", laat Brussels parlementslid Elke Van den Brandt weten.

"Groen! vindt dat niet de leerlingen zich moeten aanpassen aan de scholen, maar de scholen aan de leerlingen." Kinderen weren omdat ze onvoldoende Nederlands kennen is geen optie".

Groen! breekt een lans voor begeleiding en methodieken die de meertaligheid stimuleren, onder meer door het aanbieden van meertalig onderwijs.

De partij wil ook extra plaatsen in Brusselse scholen. "Al jaren weten we dat er heel wat extra scholen moeten komen als we al die kinderen goed onderwijs willen garanderen. Groen! Brussel wil dat de Vlaamse Gemeenschap ook hier haar verantwoordelijkheid opneemt en scholen bouwt, ook al is dat voor grotendeels anderstalige leerlingen", luidt het nog in het communiqué.

Groen zit daarmee op zijn minst gedeeltelijk op de lijn van Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), die binnen de Vlaamse gemeenschapscommissie bevoegd is voor onderwijs. Vanraes houdt net als zijn voorganger Guy Vanhengel vast aan 3000 extra plaatsen tegen 2015.

Tweederangsonderwijs
Onderwijsminister Smet noemt de uitval van Groen! onbegrijpelijk. "Als Groen! met de uitspraak "pas de scholen aan aan de leerlingen" bedoelt dat ik aan de eindtermen moet raken, zodat het Brusselse Nederlandstalige onderwijs een soort van tweederangsonderwijs wordt in vergelijking met het Vlaamse, zeg ik neen."

Smet wijst erop dat de Nederlandstalige scholen sowieso al meer werkings- en omkaderingsmiddelen krijgen, o.a. berekend op het aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt.

De meertaligheidsinitiatieven waar Groen! op aanstuurt, staan wel degelijk in zijn beleidsverklaring, stelt Smet nog. "Het gaat om bestaande initiatieven die geëvalueerd zullen worden en, indien positief bevonden, uitgebreid zullen worden."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni