Groen: ‘Circulatieplan laat geen plaats voor bewoners’

© brusselnieuws.be
25/11/2014

De Vijfhoek wordt een toeristenattractie en de bewoners ervan worden gedegradeerd tot tweederangsburgers. Dat is de conclusie van oppositiepartij Groen na de voorstelling van het nieuwe circulatieplan van de Stad Brussel.

De plannen van de Stad werden maandag voorgesteld. Er wordt voorzien in een grote autovrije zone in het centrum, gecombineerd met een bestemmingslus en extra ondergrondse parkings.

Die bestemmingslus en de extra parkings zijn een doorn in het oog van de groenen, die het hebben over een ‘miniring’. “Dit zal de autodruk en de overlast niet verminderen, maar die een paar honderd meter verschuiven”, zeggen gemeenteraadsleden Bart Dhondt (Groen) en Marie Nagy (Ecolo). “Burgemeester Mayeur organiseert zo het sluip- en transitverkeer in de woonwijken. De nieuwe parkings zijn een grote uitnodiging om vooral te blijven doorrijden tot in het centrum. Zo gaan we terug naar de jaren ’60 en ’70.”

De bewoners van het centrum zullen door de plannen ook achteruit gesteld worden, aldus de groenen. “Het centrum wordt een toeristenattractie, inclusief treintje”, klinkt het. “De bewoners in de wijken rondom krijgen extra parkings en verkeer te slikken. Van de beloofde participatie, het intact houden van het Vossenplein, de link tussen het Fontainaspark en –plein, daar komt allemaal niets van in huis.”

De herinrichting van de buslijnen in het centrum zal het effect nog versterken, zeggen de groenen. “Alternatieven voor de auto moeten kwaliteitsvol en betrouwbaar zijn”, zeggen Dhondt en Nagy. “Maar door het afschaffen van de gescheiden busbanen duwt het college de bussen in de file.”

De groenen stellen als alternatief een lussenplan voor dat auto’s vanaf de Kleine Ring naar een parking leidt. Zij willen ook de bestaande parkings beter benutten, eerder dan nieuwe te bouwen.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni