Rachida Aziz

Gratis concerten bij Azira in Dansaertstraat

SDS
© brusselnieuws.be
19/06/2014

Vandaag donderdag om 19 uur organiseert modeontwerpster Rachida Aziz in haar zaak een tweede gratis concert uit een reeks van drie. Met die concerten wil ze bewoners van de Dansaertwijk en Molenbeek dichter bij elkaar brengen.

Vanavond is het de beurt aan Maicha, een jazz- en soulzangeres met een band van muzikanten met diverse roots die covers zal brengen, onder meer van Nina Simone.

"Wij organiseren al twee jaar concertjes in de winkel, normaal eens per maand", zegt initiatiefneemster Rachida Aziz. "Nu in juni zijn het er drie op een rij, maar in de zomer houden we er geen."

De concerten vinden plaats in Azira, de kledingwinkel van ontwerpster Aziz. "Het zou ook ergens anders kunnen. Maar ik heb deze locatie, op het uiteinde van de Dansaertstraat, vijf jaar geleden niet toevallig gekozen. Ik wilde in een designbuurt zitten, om erkend te worden als designer, maar daarnaast ook aansluiting vinden bij Molenbeek, ook die mensen erbij betrekken. En als er echt veel volk komt zetten we de deuren open zodat ook de mensen op straat kunnen volgen."

Vlamingen uitnodigen
Voor de juni-concertreeks die door het leven gaat als 'Almost Summer Festival' krijgt Aziz via haar vzw subsidies van Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A). "Met de concerten willen we onze waarden onderstrepen, van solidariteit en mensen samenbrengen rond dingen die ze delen zoals cultuur en kunst. We nodigen artiesten uit die nog niet zo bekend zijn. En ook veel mensen uit Vlaanderen, om de vooroordelen die over Brussel bestaan weg te werken."

Op de laatste editie van het Almost Summer Festival volgende week donderdag staat Akua Naru geprogrammeerd, een rapster die ook 'motivational speeches' houdt. Naru treedt op op Couleur Café op 28 juni en op Dour in juli, maar komt dus eerst naar de Dansaertbuurt. "Zij doceerde vroeger in de VS 'black history' aan de universiteit", vertelt Aziz. "Maar dat vond ze uiteindelijk toch een te beperkte elite, van mensen die zich het kunnen veroorloven om naar de universiteit te gaan. Met haar rap bereikt ze nu veel meer mensen."

Almost Summer Festival, Azira, Sleutelstraat 26, 1000 Brussel. 19 juni om 19 uur en 26 juni om 16.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni