Grafkelders van Laken opnieuw gebruikt

© brusselnieuws.be
17/09/2014

Toekomstmuziek, maar toch wordt het mogelijk: een eigen graf in de ondergrondse galerijen van Laken. De grafgalerijen, die uit de negentiende eeuw stammen, worden nu gerenoveerd. De eerste zone is inmiddels grotendeels af.

Hoewel pas een derde van de graven hersteld is, is architect Barbara Pecheur tevreden. “Het is een oud dossier, waar een vijftal mensen hier bij ons op kantoor aan heeft gewerkt. We zijn dan ook blij dat er nu zichtbaar resultaat is geboekt.”

Wat veel mensen nog niet weten, is dat de graven ook weer nieuwe overledenen zullen ontvangen: “Een aantal van de graven is verlopen, dus die kunnen opnieuw in gebruik worden genomen. De Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Gewest moedigt dat ook aan,” legt Pecheur uit. Om hoeveel plaatsen het gaat, is nog niet bekend.

Tom Verhofstadt, van de vereniging van funeraire grafkunst Epitaaf, laat alvast weten dat hij blij is met deze ontwikkeling. "We kunnen het alleen maar toejuichen. Beschermd erfgoed kan geen andere functie krijgen, dus kunnen de graven het best weer als zodanig gebruikt worden."

Uniek project
Maar voorlopig zal daar nog geen sprake van zijn: de verbouwingswerken zijn in volle gang. “De graven zijn erg afgetakeld, we moeten hier en daar ook het beton vervangen en structureel tussenkomen,” legt Pecheur uit.

"Het zijn heel unieke werken. Er is nog nooit een restauratie van een kerkhofmonument op zo'n grote schaal gedaan, vandaar dat het een project is van de lange adem."

Er zijn op de begraafplaats van Laken meer dan 4.200 graven. Wat de locatie zo bijzonder maakt, is dat de ondergrondse grafmonumenten gelinkt zijn aan de bovengrondse grafmonumenten. Zo hoefden bezoekers, bij slecht weer, niet in de regen te staan. "Er zijn nergens in Europa zulke omvangrijke ondergrondse grafgalerijen," besluit Pecheur.

De renovatieoperatie zal minstens nog twee jaar in beslag nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni