Grafiekplezier over de kanaalwijk

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
27/08/2014

Het Brusselse Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO) pakt uit met een nieuw en fraai verzorgd boek waarin het alle hoeken en kanten van de kanaalwijken uit de doeken doet.

Het boek biedt in de eerste plaats leesplezier aan liefhebbers van grafieken en kaartjes.

Al blijven de cijfers voor de kanaalwijken indrukwekkend: de 14 kilometer aan waterwegen die Brussel doorkruisen zijn de thuisbasis van 190.000 bewoners, of 17 procent van de Brusselse bevolking. Het blijft ook een buurt met toekomst. Letterlijk, want meer dan vier op de tien kinderen tussen 0 en 4 jaar oud woont in de kanaalbuurten.

De revival van het kanaal wordt al jaren aangekondigd, maar blijft toch een werk van lange adem, ondanks een aantal belangrijke woon- en andere projecten in de buurt.

De bewoners blijven kwetsbaar: een kwart van de Brusselse werkzoekenden woont er en van hen is 60 procent al meer dan een jaar op zoek naar werk.

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Zo kwamen er tussen 2000 en 2011 meer dan 2.000 bedrijven bij in de zone. Het gebied blijft in het verleden en het heden genieten van een opvallende culturele dynamiek: met diverse kunstdisciplines, undergroundmuziek en een bloeiend verenigingsleven.

Het boek moet volgens ATO alvast het startpunt zijn om de kanaalzone nauwgezet in het oog te houden. “Daardoor moeten we in staat zijn om opkomende evoluties in het kanaalgebied te detecteren voordat veel Brusselaars er zich bewust van worden”, zegt Dirk Van de Putte, adjunct-directeur van ATO.

Kanaal? Hoezo kanaal?!, 241 blz.,ook integraal en gratis te lezen op de website van ATO www.adt-ato.irisnet.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni