Ruben Desiere c Liesbeth Beeckman

Gombrowicz in het Gesùklooster

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
28/01/2015

De jonge Brusselse filmmaker Ruben Desiere (1990) gooit hoge ogen met zijn film ‘Kosmos’ waarvoor hij de VAF wildcard heeft gekregen.

‘Kosmos’ is Desieres afstudeerproject aan het Gentse Kask dat dezer dagen te zien is op het Internationaal Film Festival in Rotterdam. De film vertelt het verhaal van een groep Slovaakse Roma in het Brusselse Gesùklooster in de periode voor de uitzetting in de winter van 2013. Desiere werkte nauw samen met een gezin uit het klooster en enkele nieuwkomers. Hierbij dringt de Poolse schrijver Witold Gombrowicz (1904-1969), auteur van onder andere Kosmos, zich steeds meer op.

Wie waren er eerst: de bewoners van het klooster of Gombrowicz?
Desiere: “Dat is moeilijk te zeggen. Ik had Kosmos gelezen voor ik naar Gesù trok, maar de versmelting is er maar zeer langzaam gekomen. Een film vormgeven is een heel proces. Er is de plek waar je filmt, de mensen die je ontmoet, de beelden die je in gedachten hebt… Allemaal elementen die het materiaal van de film vormen. Gombrowicz is op een bepaald moment deel van dit materiaal geworden. Deze elementen bepalen de uiteindelijke vorm - het format zo u wil - en zo de film. Het is de zoektocht naar betekenis in een onzekere wereld die Gombrowicz verbindt met de reële situatie van de mensen in het Gesuklooster. “

Hoe was het om in het klooster te filmen, hoe was de omgang met de bewoners?
Desiere: “Gesù is geen onbekende plek, er liepen voortdurend journalisten binnen en buiten. Filmmakers maken van dezelfde tools - een camera - gebruik als journalisten. Ik denk dat een film meer kan zijn dan een informatiedrager. Een film kan de urgentie - de problemen van iedere dag - overstijgen. Met de ontruiming van het klooster, nog tijdens de opnames, is er natuurlijk wel een residu van urgentie. Deze wisselwerking tussen vorm-geven en ‘de wereld zelf’ die zich steeds opdringt is wat de documentaire zo mooi maakt.”

Waarom moeten we naar uw film komen kijken?
Desiere: “Ik hoop dat de film iets anders vertelt over het Gesùklooster dat toch wel een bijzondere plaats in de stad was. Een stukje stad dat niettegenstaande de media-aandacht toch vaak onzichtbaar bleef. Ik hoop dat mijn film ertoe bijdraagt om op een andere manier met belangstelling naar die plek te kijken.”


Kosmos van Ruben Desiere is nog te zien in het Elzenhof, Kroonlaan 12, 1050 Brussel op donderdag 05/02 om 20 uur. De toegang is gratis. In de Beursschouwburg, August Ortsstraat 1000 Brussel is ‘Kosmos’ te zien op 05/03 om 20.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 8 euro, 5 euro met korting

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni