Glone Aroma 1

Globe Aroma opent nieuwe stek met feest

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
25/03/2015

Er gist wat in de Moutstraat. Sinds september heeft de sociaal-artistieke organisatie Globe Aroma er haar intrek genomen in een ruim, rijkelijk verlicht gebouw. Zaterdag is iedereen uitgenodigd voor de feestelijke opening ‘Se la Fet!’.

D e nieuwe ruimtes van Globe Aroma schuilen voorbij de gang achter het huizenblok op nummer 26, naast Maria Boodschap. De twee ruime verdiepingen van de voormalige meubelopslagplaats baden er in het licht dat door het glazen dak en de lichtkoepels tot beneden valt. De bovenverdieping zal voortaan fungeren als grote tentoonstellingsruimte. Daar is ook kantoorruimte en een klein vergaderzaaltje. Beneden bevinden zich dan een keukentje, een goed uitgeruste repetitiezaal voor muziekgroepen die ook gebruikt kan worden als filmzaal, en een ruim atelier waar verschillende beeldende kunstenaars aan het werk zijn.

Proces
Een vijftigtal vrijwilligers realiseerde eind augustus de verhuizing van aan de site aan de Sint-Jorisschool in de Cellebroersstraat, waar Globe Aroma de voorbije twaalf jaar haar werking uitbouwde. De verf op de nieuwe plek is nog niet helemaal droog en de inrichting ervan zal ook na het openingsfeest nog wel een tijdje een work in progress blijven, maar het publiek van Globe Aroma heeft er alvast zijn draai gevonden. Globe Aroma is een erkende sociaal-artistieke organisatie, naast Zinneke de enige in Brussel, die zich richt op de integratie en het welbevinden van nieuwkomers door middel van kunst en cultuur. Hetzij kunstenaars die in ons land hun artistieke werk willen verderzetten, hetzij mensen zonder directe artistieke achtergrond die door middel van artistieke projecten en culturele participatie aansluiting proberen te vinden bij de samenleving.

“Wij willen een broedplaats en een ontmoetingsplaats zijn,” zegt artistiek en zakelijk leider Els Rochette, “een plek om te creëren en te presenteren, om in contact te komen met elkaar en met Brusselaars die hier al veel langer wonen, en om met onze hulp de weg te vinden naar de theaters, concertzalen, musea en andere artistieke platformen in de stad.”

De nieuwkomers vinden hun weg via het Klein Kasteeltje, inburgeringsbureau Bon en ook meer en meer via mond-tot-mondreclame. Bij Globe Aroma krijgen ze ook sociale begeleiding om hun deelname aan de artistieke projecten te optimaliseren. Rochette: “Het ene versterkt het andere: door mensen een keer mee te nemen naar het theater, sterk je hen ook in de overtuiging dat ze iets waard zijn en dat ze naar een eigen plek in de samenleving kunnen streven. Daarom is er ook geen sprake van selectie op basis van artistieke kwaliteit of kwantiteit die de kunstenaars afleveren, het gaat om het proces.” (lees verder onder de foto)

Globe Aroma 2

Flexibel
Els Rochette toont zich in ieder geval opgetogen met de nieuwe locatie. Met Terra Nova, dat Nederlandse taallessen organiseert, is inmiddels ook de gewenste co-huurder gevonden. “Vergeleken met vroeger beschikken we hier over een veel grotere oppervlakte, en zijn de kantoren, het atelier, de expositieruimte en de repetitieruimte niet meer verspreid,” aldus Rochette. “Dat maakt alvast dat er plaats is voor grotere kunstwerken, en het bevordert ook de samenwerking tussen kunstenaars uit verschillende disciplines.” In de tentoonstellingsruimte staan al verschillende nieuwe werken klaar. Ook de repetitieruimte, met nieuwe instrumenten en apparatuur, wordt elke dag tot tien uur ‘s avonds gerepeteerd.

Meestal gaat het om artiesten die vroeger al kunstenaar waren en dat hier willen verderzetten. Rochette: “Hen zie je aanvankelijk ook vasthouden aan de traditionele manier van werken in hun thuisland, omdat dat hun enige zekerheid is. Maar na een tijd merk je dat ze andere dingen gaan uitproberen. Vandaar dat ‘Cultuurlijn’, één van onze belangrijke deelwerkingen ook mensen meeneemt naar theater- en dansvoorstellingen, concerten, tentoonstellingen en films in de stad. We organiseren zo negen uitstappen per maand, dankzij de enthousiaste steun van heel veel vrijwilligers en de goede banden met huizen als het Kaaitheater, Beursschouwburg, Théâtre Varia of Wiels. Via het Kunstenfestivaldesarts komt er binnenkort ook een choreograaf uit Tel Aviv bij ons in residentie.”

Ook vrijwilligers en stagiairs uit de Brusselse scholen uit de buurt passeren, en een al langer in Brussel gevestigde kunstenaar uit de Moutstraat heeft ook al spontaan zijn weg gevonden naar het atelier. “Op zulke vragen zeggen we vaak ja. We willen heel flexibel zijn in onze contacten en onze werking, en zo tonen dat je met weinig middelen veel kan doen.”

Een derde pijler van de werking van Globe Aroma zijn de projecten in andere wijken van de stad. Rochette: “Dat doen we elk jaar met een andere professionele kunstenaar die samenwerkt met gewone Brusselaars en met nieuwkomers die niet per se een artistieke achtergrond hebben maar wel een verhaal willen vertellen. Zo hebben we twee jaar geleden de kortfilm BXL-NORD gemaakt, en vorig jaar de documentaire Vooruitgangstraat/Rue du Progrès. Dit jaar blijven we in deze wijk en werken we samen met theatermaker Simon Allemeersch. Vanaf april begint hij aan het project De Brievenschrijver. De overgrootvader van Simon zat tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen in een kamp in het Nederlandse Zeist. Daar was hij de brievenschrijver voor de analfabete soldaten en dus de contactpersoon die zowel de liefdesverklaringen als het slecht nieuws van het thuisfront voorlas. Simon wil nu onderzoeken hoe de nieuwelingen hier in contact blijven met hun thuisfront. In mei of juni gaan we ook naar Zeist om daar een documentaire te maken in het voormalige kamp, dat nu een asielcentrum is geworden. Daarom wordt het project ook gesteund door het programma Beste Buren dat samenwerkingen tussen Vlaanderen en Nederland stimuleert. In december is het resultaat te zien in het Kaaitheater, dat coproducent is.”

Voetbalsfeertje
Voorts hoopt Globe Aroma op deze nieuwe plek wat meer werk te kunnen maken van een eigen identiteit, en de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de organisatie voor de buitenwereld te kunnen verhogen. Vandaar dus alvast het gratis publieke openingsfeest. Dat begint met een kleine parade van percussionisten en dansers langs de Oude Graanmarkt, de Vlaamsesteenweg en de Nieuwe Graanmarkt. Daarna staan er concerten op het programma van een twaalftal zeer diverse groepen, zowel op het podium in de voor verkeer afgesloten Moutstraat als in de tentoonstellingsruimte, waar ook beeldend werk zal te zien zijn. In de repetitieruimte worden de films getoond die de afgelopen jaren gerealiseerd werden. Er zal ook lekker gegeten kunnen worden want verschillende mensen uit verschillende werelddelen die in het verleden met Globe Aroma te maken hadden en over uitzonderlijke kookkunsten beschikken, komen die nog eens demonstreren.

‘s Avonds wordt zelfs de voetbalwedstrijd België-Cyprus uitgezonden, en dat vindt Els Rochette, zelf supporter van Union Saint-Gilloise, geen detail: “Het voetbalstadion is een plek waar je in een positieve sfeer praat met allerlei mensen die je in dagelijkse leven zelfs nooit zou tegenkomen. Die sfeer zou ik graag wat meer willen terugvinden in cultuursector. Dat en het gevoel van vrijheid. De kunsten zijn de ultieme plaats om uiting te geven aan een vrijheidsgevoel. Voor mensen die uit Eritrea, Syrië of Irak hier aanbelanden betekent dat echt iets. Als je dat gevoel kan combineren met artistieke vrijheid dan zie je dat mensen openbloeien en weer durven dromen.”

Se la Fet!, feestelijke opening Globe Aroma

data: 28/3, 13.30 > 2.00

tickets: gratis

waar: Moutstraat 26, Brussel (binnen en buiten), 02-511.21.10, info@globearoma.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni