Gezocht: jobs van een jaar voor jongeren

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
16/03/2016

Vanaf juli krijgen alle Brusselse jongeren onder de 25 die anderhalf jaar werkloos zijn een -betaald- inschakelingscontract van een jaar waarmee ze werkervaring kunnen opdoen. Brussels minister van Werk en Economie Didier Gosuin (Défi) zoekt nu de jobs hiervoor.

De maatregel werd op 1 januari 2015 van kracht. Jongeren die sinds die dag werkloos zijn en ingeschreven zijn bij Actiris, met of zonder uitkering, komen dus op 1 juli in aanmerking voor een inschakelingscontract. Dat is een contract van één jaar, gesubsidieerd door het Gewest.

Gosuin is nu dan ook volop op zoek naar geschikte werkplekken. Openbare besturen en vzw’s uit de social profit kunnen tot 8 april vacatures insturen. De privé doet voorlopig niet mee. “Alles moet klaar zijn tegen 1 juli, “ zegt Pauline Lorbat, woordvoerster van Gosuin. “Daarom heeft de minister gekozen voor een eenvoudig administratief kader, namelijk dat van de geco’s (gesubsidieerde contractuelen). Privébedrijven kunnen geen geco’s tewerkstellen. De afspraak is wel dat het systeem na één jaar geëvalueerd wordt en mogelijk uitgebreid wordt tot de privé.”

Bij de gewone geco’s betaalt de werkgever vijf procent van het salaris en het gewest de rest. Bij de nieuwe inschakelingscontracten wordt het volledige loon betaald door het gewest. Een openbaar bestuur krijgt hiervoor 24.000 euro, een vzw uit de social profit 27.000 euro omdat daar iets hogere barema’s gelden. Lorbat: “Het zijn dus minimumlonen, beperkt tot het niveau hoger secundair. Voor een universitaire werkloze moet de werkgever er eventueel zelf iets bovenop doen.”
Gosuin heeft berekend dat er 800 inschakelingscontracten nodig zijn om het programma te laten draaien. En het moeten kwaliteitsjobs zijn waarbij de jongere serieus begeleid wordt. Actiris zal daarover waken.

Geheractiveerd
Na één jaar loopt het contract onverbiddellijk af voor de jongere. Bedoeling is dat hij dan een definitievere baan vindt. Zoniet komt hij wel weer in aanmerking voor een uitkering. Vele schoolverlaters zijn hun uitkering recentlijk immers kwijtgespeeld door de strengere federale regels. Lorbat: “De jongeren hebben er dus alle belang bij een inschakelingsjob aan te nemen, hoewel ze niet verplicht zijn. Ze doen ervaring op en komen na een jaar weer in aanmerking voor een uitkering.”
Bij de werkgever zal de vacature na één jaar automatisch geheractiveerd worden zodat een andere jongere er gebruik van kan maken, opnieuw voor een jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni