Gezien: Schaarbeek terug naar stoomtijdperk

© brusselnieuws.be
15/04/2014

Stap terug in de tijd aan het station van Schaarbeek dinsdag. Daar werd de verhuis van een type 10-stoomlocomotief naar het treinmuseum Train World afgerond.

Het gevaarte van 104 ton werd dinsdagochtend getransporteerd van Tubeke naar Schaarbeek. De Type 10 was in zijn tijd, begin van de twintigste eeuw, de krachtigste Europese locomotief. Hij was specifiek ontworpen om zware passagierstreinen tegen 120 kilometer per uur naar Luxemburg te laten sporen.

Het exemplaar dat zijn thuis in Train World krijgt, werd in 2013 nog gerenoveerd. Hij werd gebouwd in 1910 en het type deed dienst tot 1956, toe de lijn naar Luxemburg geëlektrificeerd werd.

Het is niet het eerste opvallende treintransport naar het nieuwe museum. Eind maart werd de ‘Pays de Waes’, de oudste loco van het land, in een opvallende operatie verhuisd van het Noorstation naar de nieuwe site in Schaarbeek.

Train World zal in de loop van 2015 de deuren openen.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni