Gezien: ooievaarstijd in Brussel

SVG
© Brussel Deze Week
25/02/2015

Ooievaarstijd, ook in Brussel. IJverige ornithologen hebben er sinds half januari al 147 geteld. De grote wit-zwarte vogels die al lang tot de verbeelding spreken, komen uit hun overwinteringsgebied in Afrika en vliegen deze weken naar het noorden.

Spectaculair was alvast de waarneming van een groep van zeventig overvliegende ooievaars in de Noordwijk, of van een tiental ooievaars die hoog boven de Wetstraat cirkelden.

Jan Rodts van de vzw Vogelbescherming vindt dat laatste niet zo verwonderlijk. “Om energie te sparen, vliegen ooievaars van de ene thermiekbel naar de andere. Ze wachten tot de aarde is opgewarmd en schroeven zich dan naar boven en winnen zo hoogte.”

Het verklaart ook waarom er enkele ooievaars pardoes in de stad zijn geland. Rodts: “Ooievaars vliegen niet ‘s nachts, omdat er geen thermiek is. Dus moeten ze ‘s avonds een plek vinden om te overnachten.”

Foto’s van ooievaars in de stad vind je op bru.waarnemingen.be.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni