De opsteker van de dag: voor het eerst zijn in Brussel ijsvogeltjes uitgebroed in een voor hen speciaal gebouwde broedwand. En dat is zeer uitzonderlijk, omdat de vogels relatief zeldzaam zijn en niet makkelijk broeden in een sleutelklare woning.

Het waren de vrijwilligers van de COWB (Commission Ornithologique de Watermael-Boitsfort) die in het voorjaar een ijsvogel verdacht veel in en uit een van de broedgaten zagen komen. Toch was er nog verrassing toen, enkele maanden later, de eerste ijsvogeljongen hun kopje naar buiten staken.

‘Als je weet dat er in het Brussels Gewest elk jaar slechts 2 à 5 koppeltjes broeden, kunnen we spreken van een groot succes’, zegt Olivier Beck, bioloog bij Leefmilieu Brussel, verheugd aan brusselnieuws.be. "En voor het eerst doen ze dat in een articifiële broedwand, die wij in 2007 hebben gebouwd. We hebben er dus zolang op moeten wachten."

Anders dan hun naam doet vermoeden kunnen ijsvogels helemaal niet overweg met ijs, meldt Leefmilieu Brussel. Ze hebben open water nodig om visjes te kunnen vangen vanop een overhangende tak.

Hieronder een foto van een ijsvogel in Watermaal-Bosvoorde

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni