Gewest rust scholen uit met supersnel internet

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
11/12/2013

Het Brussels Gewest gaat de eigen glasvezelkabel doortrekken tot in alle Brusselse middelbare scholen zodat leerkrachten en leerlingen kunnen werken met supersnel internet.

Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V), bevoegd voor Informatica, stelde het plan afgelopen vrijdag voor in Berlijn. Ze bezocht er Online Educa, een internationale beurs over e-learning waar het CIBG, het Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest, voor het eerst een stand had.

Het centrum stond er naast bedrijven, universiteiten en andere overheidsinstellingen uit onder meer Frankrijk, Rusland, Oman en Saoedi-Arabië. Heel wat interessante toepassingen van e-learning werden gedemonstreerd: applicaties om online talen te leren, om kinderen met leermoeilijkheden te helpen, of om afstandsonderwijs zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Wat had Brussel te vertellen? Het CIBG (dat in Berlijn de vlottere Engelse naam BRIC Brussels hanteerde) stelde het gewestelijke Multimediaplan voor. De afgelopen vijftien jaar werden in zowat alle Nederlandstalige en Franstalige lagere en middelbare scholen in Brussel pc’s, servers, printers, digitale schoolborden, tablets en beamers verdeeld. In totaal werden meer dan 11.000 pc’s en 550 servers geïnstalleerd. Ook kregen de scholen een internetaansluiting. Alles tezamen een investering van ruim dertig miljoen euro.
Deze ondersteuning is redelijk uniek. Vlaamse scholen moeten hun eigen informaticamateriaal kopen.

Probleem is echter wel dat heel wat nieuwe toepassingen niet optimaal werken als de bandbreedte van de internetverbinding onvoldoende is. De Brusselse scholen hebben doorgaans een downloadsnelheid van hoogstens 8Mbps. Dat is te weinig. “Wij hebben tachtig pc’s, maar die zijn heel traag. De leerkrachten en leerlingen moeten eindeloos wachten,” zei directeur Ivo Broeckx van de Victor Hortaschool uit Evere, die ook meegereisd was naar de Duitse hoofdstad.
Hij reageerde dan ook enthousiast op het voornemen van minister Grouwels om de scholen een onbeperkte bandbreedte te geven. “We stoppen met het verdelen van computermateriaal,” zei de minister. “De scholen zijn inmiddels goed uitgerust. Nu gaat het erom de internetverbinding te verbeteren.”

Bedoeling is om de glasvezelkabel van het Brusselse breedbandnetwerk Irisnet - gebruikt door gemeenten, OCMW’s en politiezones - helemaal door te trekken tot in de schoolgebouwen. De scholen zijn nu ook al aangesloten op de gewestelijke kabel, maar de laatste meters lopen nog via een gewone ADSL- of VDSL-lijn.

In eerste instantie zullen de 164 Brusselse middelbare scholen uitgerust worden met een glasvezelverbinding. Daar is de nood immers het hoogst. Bedoeling is om deze klus tegen 2020 te klaren. Kostprijs: 6 miljoen euro.
Volgens Grouwels zal Fiber to the school, zoals het project heet, onder meer videoconferencing met een andere taalgroep of klas mogelijk maken. Grouwels: “In die zin kan het een oplossing zijn voor het tekort aan leerkrachten: één leraar geeft tegelijk les aan twee klassen.”

Met het onderwijs zelf mag Grouwels zich, als gewestelijk minister, overigens niet inlaten. Dat is een bevoegdheid van de Vlaamse en Franse Gemeenschap. Grouwels: “De Onderwijsministers moeten natuurlijk volgen. Maar we zullen hen prikkelen zodat ze investeren in e-learning.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni