Gewest port federaal over vluchtelingen

© FM Brussel
04/09/2015

De Brusselse autoriteiten trekken aan de alarmbel over de asielcrisis. Het Brussels Gewest, de Brusselse OCMW's, de stad Brussel en de gemeenten Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek hielden gisteravond spoedoverleg over de groeiende groep asielzoekers die overnachten in het Maximiliaanpark aan de DVZ in Brussel.

De autoriteiten dat ze geen gehoor krijgen bij staatssecretaris Theo Francken (N-VA), en richten zich nu tot premier Charles Michel (MR). Die moet volgens hen dringend ingrijpen. Want in de stad komen in een sneltempo vluchtelingen aan.

Brussel eist dan ook dat er meer dan 250 asielaanvragen per dag worden behandeld, zodat de mensen sneller doorverwezen kunnen worden naar een opvangcentrum. In verschillende kranten laat Michel ondertussen weten dat dat maximumaantal van Francken kan opgetrokken worden indien nodig.

Om de druk weg te nemen bij Brussel en de Brusselse OCMW's pleiten ze ook voor een spreiding van de materiele bijstand. Ze vragen staatssecretaris Francken of een deel van de asielaanvragen behandeld kunnen worden in andere steden, zoals Antwerpen of Luik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni