Gewest plant 146 sociale woningen in Heembeek

© brusselnieuws.be
06/10/2015

Aan de Groenweg in Neder-Over-Heembeek moet een nieuwe wijk komen met 146 sociale woningen. Het project past in het Gewestelijk Huisvestingsplan. Jaren geleden werden bouwplannen voor de buurt al eens naar de prullenmand verwezen. Een buurtcomité tekent nu opnieuw verzet aan.

De nieuwe woonwijk aan de Groenweg zou bestaan uit appartementen, maar ook eensgezinswoningen. Het project omvat 146 sociale woningen. Die passen in het Gewestelijk Huisvestingsplan, dat een antwoord probeert te bieden op de huisvestingscrisis in Brussel. Ondertussen staan al meer dan 40.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning.

De nieuwe sociale woningen zijn echter niet naar de zin van enkele buurtbewoners. Zij vrezen dat het groene karakter van hun wijk teloor gaat, schrijft La Libre Belgique. De architecten onderstrepen dat het project bedacht is "in harmonie met de omgeving" en noemen het een "ecowijk", met plaats voor groen. De woningen beantwoorden ook aan de passiefstandaard of hebben een zeer laag energieverbruik.

Verzet
Het plaatselijk comité verzette zich eerder al met succes tegen een bouwproject. In 2009 plande het Gewest er nog 199 woningen. Het nieuwe project houdt het nu dus op 146, inclusief eensgezinswoningen om beter aan te sluiten op de bestaande bebouwing.

Met het oog op het bouwproject loopt bij de Stad Brussel momenteel een vergunningsaanvraag voor een heraanleg van een stuk van de Groenweg. In de aanvraag staat ook het kappen van zestien bomen en de afbraak van een loods. Donderdag vergadert het wijkcomité over de plannen in het sportcomplex vlakbij. Op 28 oktober organiseert de Stad een overlegcommissie.

In Heembeek zijn de laatste jaren al veel woningen bijgekomen, vaak sociale. Onder meer in de Bruynstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni