© tvbrussel

De Brusselse regering heeft het ontwerp van ordonnantie goedgekeurd dat de productie van bont in het gewest verbiedt. Zo kondigt staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets vrijdag aan in een mededeling. De tekst wordt nu naar het Brussels Parlement gestuurd.

Lees ook: Brussel bant bont

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het tot op heden voor iedereen mogelijk een vergunning aan te vragen om een pelsdierkwekerij op te starten. Het verbod is vooral een symbolische maatregel, waarmee de Brusselse regering haar engagement tegenover dierenwelzijn concreet wil maken.

"Het kweken van dieren, louter voor het vervaardigen van luxe-items, is niet meer van deze tijd. Ik hoop dat de maatregel zal bijdragen tot een mentaliteitswijziging met betrekking tot het dragen van bont. Brussel kan als hoofdstad van België en Europa een echte voortrekkersrol spelen voor een diervriendelijker beleid in de andere gewesten en in de hele Europese Unie", meent Bianca Debaets.

Dierenrechtenorganisatie Gaia is verheugd over de beslissing van de Brusselse regering. "Prima initiatief van staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets en een duidelijk signaal naar de Vlaamse regering. Ik herhaal onze oproep aan de Vlaamse regering: volg het voorbeeld van Wallonië en Brussel en verbied pelsdierkwekerijen ook in Vlaanderen!", zegt voorzitter Michel Vandenbosch.

Het verbod op pelsdierhouderijen is al van kracht in een aantal Europese landen zoals Groot-Brittannië, Nederland, Oostenrijk en Kroatië. In eigen land werd recentelijk een verbod goedgekeurd door de Waalse Regering. In Vlaanderen zijn er wel kwekers, maar de Vlaamse regering heeft een moratorium ingevoerd. Er mogen dus geen nieuwe kwekerijen meer bijkomen en de huidige mogen niet meer uitbreiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni