Gewest kondigt plan aan rond kringloopeconomie

© brusselnieuws.be
29/05/2015

Het Gewest wil tegen het eind van het jaar een plan lanceren rond de kringloopeconomie. Dat plan moet dan 11,6 miljoen euro budget krijgen, onder meer uit Europese fondsen. "We denken dat we 5 à 6.000 jobs kunnen creëren."

De Brusselse ministers voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH) en Werkgelegenheid Didier Gosuin (FDF) hebben een nota opgesteld over hun visie op de zogenaamde kringloopeconomie. Daarin schuiven ze 10 prioriteiten naar voren om van een lineaire economie ("ontginnen - produceren - consumeren - weggooien") te evolueren naar een kringloopeconomie (verminderen - hergebruiken - recycleren).

De nota werd donderdag voorgesteld in de ministerraad en wordt vrijdag toegelicht aan de sector op een symposium rond de kringloopeconomie in Thurn & Taxis.

Ze moet de basis vormen van een gewestelijk programma dat ministers Gosuin en Fremault voor het einde van het jaar nog willen goedkeuren en dat vanaf 2016 in werking moet treden. De vorige regering trok 23 miljoen euro uit voor 200 projecten in vier sleutelsectoren: duurzame bouw (goed voor 60 procent van de middelen), water, natuurlijke hulpbronnen en duurzame voeding. De huidige regering wil de ingeslagen richting verderzetten, maar tegelijk ook lessen trekken uit wat niet werkte.

Daarbij zal ze hoofdzakelijk inzetten op activiteiten die werkgelegenheid creëren, met een klemtoon op kleine en middelgrote lokale ondernemingen, de werkwinkels en de duurzame wijkcontracten. Fremault schat dat er zo tegen het einde van de legislatuur tot 6.000 jobs kunnen bijkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni