Gewest investeert in autodeelproject Autopia

© brusselnieuws.be
18/12/2014

Om het particuliere autodelen aan te moedigen geeft minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) een subsidie van 38.500 euro aan de vzw Autopia. De ambitie is om het komende jaar 20 autodeelgroepen op te starten in Brussel.

De deeleconomie is in opmars, ook voor auto's. "Steeds minder mensen, en zeker jongeren, voelen de noodzaak om zelf een auto te bezitten", klinkt het in een persbericht van Smet. "Vandaar het succes van autodeelformules als Cambio. Maar ook het particulier autodelen zit in de lift. Mensen richten zelf autodeelgroepen op en maken onderling afspraken over de kosten, het gebruik en het onderhoud."

De vzw Autopia, die tot nog toe vooral actief is in Vlaanderen, ondersteunt dergelijke initiatieven. Autopia organiseert informatie-avonden om geïnteresseerden over de streep te trekken, helpt aspirant-autodelers om zich te organiseren en biedt de nodige ondersteuning om het autodelen ook praktisch werkbaar te maken. In Vlaanderen heeft Autopia op die manier al 350 autodeelgroepen helpen opstarten, in totaal goed voor 2.500 autodelers die 400 auto’s delen.

“Op die manier haal je heel wat auto’s uit het straatbeeld”, aldus Smet. “Ook in Brussel zou dat een goeie zaak zijn. Een gemiddelde auto wordt één uur per dag gebruikt. Dat betekent dat hij 96 procent van de tijd stilstaat. Als we de stad aangenamer willen maken voor voetgangers en fietsers, moeten we gaan voor minder auto’s die intensiever worden gebruikt.”

Daarom heeft Smet beslist om Autopia ook in Brussel te ondersteunen met een werkingssubsidie van 38.500 euro. Daarmee zouden het komende jaar 20 autodeelgroepen van start kunnen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni