'Gevechtsvliegtuig onderschepte toestel Brussels Airlines'

© brusselnieuws.be
21/10/2014

Een toestel van Brussels Airlines heeft eind juni alle contact met de luchtverkeersleiding verloren. Daarom stuurde de Franse luchtmacht uiteindelijk een gevechtsvliegtuig achter het 'verdachte' toestel aan. De militair stelde vast dat de kapitein een dutje deed en dat de copiloot niet reageerde. Aan boord zaten meer dan 100 reizigers.

Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

De feiten dateren van zaterdag 28 juni, maar komen nu pas boven water, na het afsluiten van een vooronderzoek door het directoraat-generaal Luchtvaart.

Volgens de Franse luchtmacht vloog de Airbus A319 van Brussels Airlines met tientallen Belgische vakantiegangers vanuit Spanje naar Zaventem, toen het in de buurt van Nantes niet meer reageerde op de luchtverkeersleiding.

Bij de Franse defensie gingen de alarmbellen af. Sinds de aanslagen van 11 september is het sturen van een gevechtspiloot de standaardprocedure bij zogeheten comm loss (verlies van contact).

De Franse gevechtspiloot checkte de identiteit van het toestel en de route ervan, en ging daarna heel dicht naast de cockpit van de BA-vlucht vliegen om poolshoogte te nemen. Via handsignalen gaf hij aan dat hij contact wilde maken, en dat gebeurde uiteindelijk ook. Maar pas bij de Belgische grens liet hij het Belgische vakantievliegtuig weer gaan.

Brussels Airlines zegt dat hun toestel zonder problemen is geland in Zaventem. Kort daarop is er een evaluatie gebeurd. Volgens een bron met kennis van het dossier was er in de eerste vaststellingen sprake dat ook de copiloot was ingedommeld. Brussels Airlines ontkent dat met klem.

Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft de copiloot van dienst niet gereageerd op de oproepen van de luchtverkeersleiding, omdat het toestel een chartervlucht uitvoerde voor een klant. Toen hij 'Brussels Airlines' hoorde omroepen, dacht de copiloot verkeerdelijk dat de luchtleiding een ander toestel wilde bereiken.

Volgens de Franse luchtmacht vloog het toestel in opdracht van Thomas Cook. Dat wilde Brussels Airlines uit commerciële overwegingen niet bevestigen aan Het Laatste Nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni