Getuigenis van Jodenvervolging beschermd

© brusselnieuws.be
20/03/2015

De Brusselse regering beschermt een muurschildering die getuigt van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse tekst bevindt zich op de binnenkoer van het gebouw aan de Vanderweydenstraat 25-27 in hartje Brussel.

De Duitse tekst - met Franse aanhef - luidt in het Nederlands als volgt:

"Vluchtelingen! Wees de gastvrijheid welke u aangeboden wordt in België waardig! Gedraag u steeds voorbeeldig! Respecteer de gebruiken van het land. Blijf onopvallend. Vermijd luidruchtig te zijn op straat en op openbare plaatsen. Wees gedisciplineerd! Het is in uw eigen belang.

In het gebouw was tot in 1940 het Comité d’Aide et d’Assistance aux Victimes de l’Antisémitisme en Allemagne (CAAVAA - Raad voor Hulp en Bijstand aan Slachtoffers van het Antisemitisme in Duitsland) ondergebracht. Deze organisatie, opgericht in 1933, bood materiële en juridische hulp aan Joden die de naziterreur ontvluchtten. Het zorgde onder meer voor opvang en doorverwijzing van de vluchtelingen.

Omdat het Comité beducht was voor de toenemende xenofobie van de Belgen als reactie op de toevloed van migranten, werd zoveel mogelijk in het werk gesteld opdat deze niet zouden opvallen in het straatbeeld. De inscriptie op de muur is een materiële uiting hiervan.

Volgens Rudi Vervoort “behoort het tot de herdenkingsplicht van ons Gewest om deze inscriptie te beschermen: het is een van de weinige materiële overblijfselen die herinneren aan wat de Joden ondergaan hebben in die periode van onze geschiedenis”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni