Gemeenteraad herdenkt Armeense genocide met minuut stilte

© brusselnieuws.be
04/05/2015

De Brusselse gemeenteraad is maandagnamiddag begonnen met een minuut stilte om de Armeense genocide van 1915 te herdenken. Eerder was een gelijkaardige poging om één minuut stilte te houden in het Brussels parlement gebotst op verzet van PS-mandatarissen van Turkse origine.

Bij de Armeense genocide door het Ottomaanse rijk in 1915 vielen tussen 1 en 1,5 miljoen doden. Die genocide wordt nu op vele plaatsen herdacht.

De gemeenteraad van de Stad Brussel begon vandaag met één minuut stilte.

De PS is verdeeld over de zaak. De officiële PS-lijn is nochtans duidelijk: de moord op de Armeniërs was wel degelijk een genocide. Maar invloedrijke PS-mandatarissen van Turkse origine, onder wie Emir Kir (PS) ontkennen dat het om een genocide gaat, en zitten daarmee op de officiële koers van het Turkse regime.

Emir Kir was ook afwezig in het federale parlement, toen dat vorige week ook één minuut stilte hield. Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx was in haar 1 mei-toespraak zeer kritisch over die houding.

Eerder was er in het Brussels parlement ook een minuut stilte à la carte: de verkozenen waren vrij te kiezen of ze die hielden voor de slachtoffers van de genocide dan wel voor de slachtoffers van de scheepsrampen in de Middellandse Zee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni