Gemeenten mogen gewestgeld niet langer gebruiken voor GAS-ambtenaren

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
30/09/2015

De Brusselse regering wil niet langer de ambtenaren subsidiëren die overlastboetes uitschrijven. De gemeenten zijn verbolgen. "Enkel focussen op preventie zorgt voor straffeloosheid."

Het Brussels Gewest deelt jaarlijks zo’n twintig miljoen euro subsidies uit aan de gemeenten voor hun preventiebeleid.

Vanaf volgend jaar mogen de gemeenten met dat geld niet langer hun GAS-ambtenaren betalen, die ze hebben aangeworven om overlastboetes uit te schrijven. Dat staat in een nieuwe omzendbrief.

De Vereniging voor Stad en Gemeenten te Brussel (VSGB) is hierover verbolgen. “De voorbije jaren werd de gemeenten aangepord om GAS-ambtenaren aan te werven, en nu schaft de Brusselse regering de subsidies af, terwijl de boetes nog niet voldoende opbrengen om de ambtenaren te betalen,” schrijven ze in een brief aan minister-president Rudi Vervoort (PS).

“Het lijkt erop dat de Brusselse regering alleen nog op preventie wil inzetten, en niet langer op repressie. Dat zal voor straffeloosheid zorgen,” schrijft de VSGB nog.

De vereniging vraagt daarom dat de Brusselse regering dringend op haar beslissing terugkomt.

Radicalisering
In een reactie zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) dat de Gewestelijke Administratie Sancties een federale materie zijn. Als de gemeenten hier subsidies voor willen, kunnen ze aankloppen bij de federale preventiediensten, zegt woordvoerder Jo De Witte.

“De regering heeft ook vastgesteld dat de gemeenten de GAS-boetes steeds meer gebruiken om parkeerovertredingen tegen te gaan. Die administratieve boetes brengen niet alleen geld op, ze hebben niets meer met preventiebeleid te maken.”

Vervoort wil in het toekomstig preventieplan meer inzetten op schoolverzuim en de strijd tegen radicalisering. “Het geld is beperkt. We moeten keuzes maken,” aldus nog Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni