Gemeenten missen deadline parkeerreglement opnieuw

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
26/08/2014

14 van de 19 Brusselse gemeenten hebben nog geen nieuw parkeerreglement goedgekeurd, vernam brusselnieuws.be. Op 1 september moeten de gemeenten de door het Gewest bepaalde tarieven en zones invoeren, maar slechts vijf gemeenten halen die datum. De gemeentelijke parkeerplannen dreigen met maanden vertraging te starten.

Alle 19 Brusselse gemeenten moesten in principe op 1 januari hun parkeerreglement afgestemd hebben op het gewestelijke parkeeractieplan. Dat werd na jaren palaveren in 2013 eindelijk goedgekeurd en moet het Brusselse parkeerbeleid sturen en harmoniseren, de autodruk verminderen en meer plaats helpen maken voor de zwakke weggebruiker.

Alleen Sint-Agatha-Berchem haalde echter die datum. Na heftig protest van andere gemeentebesturen liet de Brusselse regering uitstel tot 1 september toe. Met het nieuwe parkeerreglement voeren de gemeenten de door het Gewest bepaalde zones en tarieven in, en zetten ze de (gemeentelijke) parkeerbelasting om in een (gewestelijke) retributie.

Maar parking.brussels, het nieuwe gewestelijke parkeeragentschap, laat brusselnieuws.be weten dat slechts vijf gemeenten bevestigd hebben dat ze tijdig een nieuw reglement goedkeurden. Dat zijn naast Sint-Agatha-Berchem ook Evere, Elsene, Koekelberg en Schaarbeek.

Jette bijvoorbeeld ziet nog een aantal problemen met de vrijstellingskaarten voor bepaalde groepen, zoals nutsmaatschappijen en loodgieters. “Wij voorzien om het nieuwe parkeerreglement tegen 1 januari 2015 gestemd te hebben. Nu is er nog veel overleg met het parkeeragentschap aan de gang”, zegt woordvoerder Tom Holderbeke.

Uitstel
Tegen uiterlijk 16 september moeten de gemeenten ook een eigen gemeentelijk parkeeractieplan opstellen en goedkeuren, ofwel melden aan parking.brussels dat ze de bevoegdheid delegeren. Tot nog toe hebben enkel Vorst, Ganshoren en Molenbeek dat laatste gedaan.

Het is mogelijk om die tweede deadline met drie maanden uit te stellen, en daar lijken de overige gemeenten al van uit te gaan. Heel weinig gemeenten gaan deze deadlines halen, waarschuwt de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VSGB). De vereniging heeft in een memorandum om uitstel gevraagd.

“Pas in maart 2015 zouden we een parkeeractieplan kunnen hebben”, zegt Jette. De gemeente Ukkel spreekt zelfs van de zomer van volgend jaar.

Ook in Anderlecht is de deadline halen geen optie. “Normaal stemmen we het nieuwe parkeerreglement op het College van 18 september”, zegt de Anderlechtse schepen van Mobiliteit en Parkeerbeleid Françoise Carlier (MR). “Dat omwille van een discussie over de parkeerkaarten in de zone rond het Astridstadion, wij willen de bezoekerskaarten behouden.”

En de deadline van 16 september voor een eigen parkeerplan? “O nee, dat stellen we zeker uit. Op 16 september is het bij ons trouwens jaarmarkt, dat is die maand ons grootste evenement.”

Een medewerkster van de schepen voor Parkeerbeleid in Brussel-Stad, Marion Lemesre (MR), noemt het ook “niet opportuun om nu al beslissingen over te nemen over het parkeerbeleid zonder de mening te kennen van de nieuwe minister. Wij gaan ervan uit dat een overgangsperiode of oplossing mogelijk is. Dit plan is ingevoerd door Brigitte Grouwels (CD&V). Wij wisten niet of zij zou blijven.”

Geen sanctie
De argumenten van de gemeenten houden echter geen steek, vindt met bij parking.brussels. “De besluiten en ordonnanties zijn vorig jaar in september ingevoerd door de toenmalige regering, en zijn geldige wetgeving”, zegt directeur Eric Dubois. “De gemeenten hadden dus een jaar de tijd. De nieuwe regering kwam er pas in juni. Om dan in augustus te zeggen dat je reglement daardoor nog kan veranderen, lijkt me wel wat aan de late kant.”

Kersvers bevoegd minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wil voorlopig geen commentaar geven op het dossier.

Er is geen sanctie voorzien voor gemeenten die de deadlines niet halen. In theorie neemt het parkeeragentschap het half december wel over van gemeenten die dan nog niet klaar zijn met het opstellen van hun parkeerplan. Of dat ook echt gebeurt, zal moeten blijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni