Gemeenten krijgen uitstel voor parkeeractieplan

© brusselnieuws.be
18/09/2014

De negentien gemeenten krijgen extra tijd om een gemeentelijk parkeerplan op te stellen. “De deadline van 16 september bleek niet haalbaar”, zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Uiterlijk afgelopen dinsdag moesten de Brusselse gemeenten een parkeeractieplan indienen of dat plan aan het gewestelijk parkeeragentschap toevertrouwen. De plannen zijn een vertaling van het gewestelijke parkeerbeleid, dat de autodruk in het gewest wil verminderen, naar de gemeenterealiteit.

Met uitzondering van Koekelberg diende geen enkele gemeente zo’n plan in. Vier anderen besteedden het plan uit aan het parkeeragentschap.

“Voor de andere gemeenten was het blijkbaar niet haalbaar om de deadline te halen”, zegt Smet. “Het is essentieel dat we in de 19 Brusselse gemeenten op korte termijn tot een coherent parkeerbeleid komen, maar het lijkt me niet zinvol om ruzie te gaan maken over deadlines.”

De regering geeft de gemeenten nu alvast drie maanden uitstel om hun parkeeractieplan een eerste keer voor te leggen aan de gemeenteraad en het openbaar onderzoek op te starten. De gemeenten wordt ook gevraagd om maandelijks verslag uit te brengen over de voortgang van de plannen.

Smet wil de komende weken ook een ronde doen langs alle gemeenten. Het parkeerbeleid zal daarbij aan bod komen.

Enkele weken geleden las u hier nog dat de meeste gemeenten ook fikse vertraging oplopen met de invoer van hun gemeentelijk parkeerreglement, dat zich ook naar het gewestelijke kader moet schikken. Minister Smet laat weten dat 14 van de 19 gemeenten ondertussen zo'n reglement goedkeurden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni