Dirk Berckmans politiek Molenbeek

Gemeentebelangen: 'De emmer was vol'

CD
© Brussel Deze Week
26/11/2014

Gemeenteraadsleden Dirk Berckmans (N-VA) en Youssef Lakhloufi (fractieleider CDH) verlaten hun partijen en stichten ‘Gemeentebelangen-Groupe d’Intérêt Communal’. ''Massale cumul is een probleem".

Voor wat staat Gemeentebelangen?
Youssef Lakhloufi: “Molenbeek is een grote gemeente met een krappe politieke MR-CDH-Ecolo-meerderheid en een grote PS-oppositie. Maar wij hebben de indruk dat de politieke kloof niet gedicht wordt, en dat gaat ten koste van het beleid.”
Dirk Berckmans: “De middenklasse verlaat de gemeente, en enkele wijken zijn explosief. Er moet ingezet worden op onderwijs, veiligheid, financiën en netheid.”

Maar jullie zetelen in de oppositie. Hoe denken jullie de gemeente te kunnen helpen?
Lakhloufi: “Door punt per punt te bepalen wat onze politieke lijn is, en ons per dossier goed te informeren.”

Berckmans: “We zullen in de oppositie zetelen, maar er in de gemeenteraad altijd voor zorgen dat het quorum gehaald wordt. Dat wil zeggen dat we nooit zullen opstappen als raadslid als er gestemd moet worden over een punt van de dagorde als er leden van de meerderheid ontbreken. Sommige oppositiepartijen hanteren die truc, maar wij willen integendeel dat er gestemd wordt, ook al zijn we het niet eens met iets.”

Jullie komen van bij twee verschillende partijen. Waarom gaan jullie daar weg?
Lakhloufi: “De emmer was vol. Ik kon niet meer tegen politieke druk binnen mijn partij, bijvoorbeeld op de jeugdtrainers van het failliette RWDM. Ook heb ik een probleem met de massale cumul van bepaalde politici. In de gemeenteraad zit ik naast Dirk Berckmans, en we kunnen het goed met elkaar vinden. L’hasard fait bien la chose.”
Berckmans: “Ik was teleurgesteld in de lijstvorming binnen mijn partij tijdens de recente gewestverkiezingen. Ik heb hard gewerkt, en wilde echt verkozen zijn, maar ik merkte dat iemand anders mijn plaats kreeg.”

Hoe denken jullie stemmen te winnen?
Lakhloufi: “Brahim Chentouf (een in Molenbeek bekende sociale werker, CD) is onze sociale radar, en is vaak betrokken bij burgeracties. Hij weet dus wat er leeft onder de bevolking, en stapt mee in ons verhaal.”
Berckmans: “Tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 willen we een partijstructuur uitbouwen. Mochten we ooit verkozen raken als schepen, dan beloven we plechtig om afstand te doen van andere mandaten. In een grote gemeente als Molenbeek is een schepenambt een voltijdse bezigheid.”

Dirk Berckmans was dinsdag ook in de studio van tvbrussel:


Dirk Berckmans in de studio van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni