Gemeenschapscentra: tientallen personeelsleden verliezen job

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
24/04/2014

60 procent van de tijdelijke personeelsleden bij de gemeenschapscentra die deelnamen aan examens is niet geslaagd en verliest zijn job. Onder meer de centrumverantwoordelijke van De Maalbeek, die al vijf jaar aan de slag is, zakte. De centra zelf zijn woedend. Alle 22 gemeenschapscentra sluiten op 8 mei collectief de deuren.

Het VGC-college heeft begin 2014 aanwervingen- en bevorderingsexamens georganiseerd. Vijf jaar lang werden de examens al uitgesteld.

Van de 50 huidige personeelsleden die op niveau A en B aan de examens hebben deelgenomen, is 60 procent niet geslaagd. De kandidaten in kwestie verliezen daardoor allemaal hun job bij hun gemeenschapscentrum. In De Kriekelaar zijn bijvoorbeeld de cultuurfunctionaris en de verantwoordelijke voor de kinderwerking niet geslaagd, in De Maalbeek gaat het zelfs om de centrumverantwoordelijke.

Dat betekent een zware aderlating. "Het is zeer twijfelachtig of de vakantiewerking en de najaarsactiviteiten zullen doorgaan, dat hangt van centrum tot centrum af, maar er wordt enorm veel expertise overboord gegooid," luidt het bij de gemeenschapscentra.

De testen zijn ook niet op maat van de gemeenschapscentra, zeggen de vakbonden. Mensen die al vijf jaar in het vak staan drie uur achter een pc zetten om algemene vragen te beantwoorden, is niet meteen wat je verwacht. Lieven Vanhemelryck van het gemeenschapscentrum in Watermaal-Bosvoorde: "Ik werk al 40 jaar in een gemeenschapscentrum, en dit heb ik nog nooit meegemaakt, zo'n totaal gebrek aan menselijkheid."

De personeelsleden kregen een mailtje met het bericht of ze al dan niet geslaagd waren. Dat gebeurde tijdens de paasvakantie, voor sommigen op Goede Vrijdag.

Alleen de personeelsleden van niveau A en B zijn al op de hoogte van de resultaten, niveau C en D wachten met bang hart af. Het gaat in totaal over 200 mensen.

De Lille: 'Eeuwigdurende tijdelijke contracten zijn verleden tijd'
Bevoegd VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen) blijft achter het beleid staan. “We hebben een einde gemaakt aan een probleem dat al heel lang aansleept, namelijk de tijdelijke contracten die steeds maar hernieuwd werden. Om die tijdelijke contracten om te zetten in vaste contracten was de VGC dan ook wettelijk verplicht om de vacatures naar iedereen open te stellen en dus ook examens uit te schrijven”, aldus De Lille.

Waarom de procedure dan tot nu heeft geduurd? "De onderhandelingen over een nieuw personeelsplan zijn opgestart op vraag van de bonden zelf", klinkt het bij De Lille. "Die hebben lang aangesleept en daarna was er de uitvoeringsperiode. Daarom heeft het tot nu geduurd eer de testen konden afgenomen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni